Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

En dröm som blir verklighet

När snö är det bästa du vet, är att vara skidlärare en dröm. En av Friluftsfrämjandets skidlärare, Tova, berättar om när hon gick skidlärarutbildningen. Hur underbart det känns att få möjlighet att utveckla både andra och sig själv i skidåkning, och tillsammans få minnen och erfarenheter för livet.

–Jag har alltid åkt skidor. Jag gick till och med Friluftsfrämjandets skidskola som barn och det är jag väldigt tacksam för. Jag hade aldrig varit så bra skidåkare som jag är idag utan det.

Tova Palm är en av Friluftsfrämjandets skidlärare och har genomgått steg 1, steg 2 och går steg 3 nu i vinter på skidlärarutbildningen. Som liten gick hon i skidskola i Flottsbro och sen i Freeskiers som 12-åring. Där får man testa parkåkning, hopp, rails och boxar, åka slalombana, pucklar och offpist.

–Jag skulle fylla 15 och hade nog alltid tänkt att jag skulle bli skidlärare. Friluftsfrämjandet hade jag ju redan lite koll på så jag gick en intro-kurs i Sundsvall. 

Redan efter intro-kursen kunde Tova börja jobba som hjälplärare i Stockholms lokalavdelning i Hammarbybacken och fortsatte sen i Freeskiers där hon också blev ansvarig över hela verksamheten. Tova som älskar att driva frågor har också suttit i ungdomsstämmor och kämpat för skidfrågor inom Friluftsfrämjandet. 

Utveckla andra och sig själv

Att lära ut skidåkning gör dig själv till en bättre skidåkare, menar Tova. Som skidlärare i Friluftsfrämjandet jobbar du ideellt, men du får hela utbildningen betald av din lokalavdelning. 

–Friluftsfrämjandets skidlärarutbildning är jättebra. Det är ideellt, men du lär dig saker som gynnar dig inte bara som skidlärare utan i livet. Att jag har gått utbildningen, har lett skidlärargrupper för både barn och vuxna har gett mig andra jobb och gör skillnad på mitt CV. Det öppnar många dörrar. 

Att göra det möjligt för barn att lära sig åka skidor i hemmabacken är en häftig upplevelse säger Tova.

–Det känns riktigt bra i hjärtat att se hur mina elever utvecklas, från första lektionen till den sista. Att sedan få den där kramen, att se dem komma tillbaka nästa säsong, gör definitivt att man bara vill fortsätta år efter år. 

Gemenskap och äventyr

Det är en härlig gemenskap när folk, som älskar allt som har med skidor att göra, umgås och jobbar ihop, tycker Tova. Även om det kan kännas läskigt i början.

–Jag har inte känt någon när jag gått mina utbildningar. Men alla där älskar samma sak – skidor! Man får så många kontakter och många av de vänner jag har idag känner jag för att jag blev skidlärare. När man kommer hem kan man jobba med alla de här människorna. Redan efter introutbildningen. Dessutom gör vi skidlärarkollegor jättemycket roligt tillsammans – för att peppa varandra inför och efter säsongerna, lära oss nya saker och inspireras av varandra. Det här är det bästa jag vet.