Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Om vår verksamhet

En halvtimmes båtfärd nordost om Lysekil i Bohuslän ligger Stora Komö. På Stora Kornö, som ligger i ytterskärgården, hittar man ett gammalt fiskeläge och en underbar orörd natur. De röda små sjöbodarna ligger utmed den smala vägen upp till lägergården. På ön finns 52 hus men för tillfället är det ingen som bor där året runt. Under en vandring på ön ser man en variationsrik flora med många sällsynta arter, till exempel strandvallmon, som är fridlyst. I övrigt ser vi också fina havsvikar och sandstränder, sälkolonin på Breviks skär, den gamla fältspatsgruvan, Klingkyrka, som är ett minne från istiden och mycket mycket mer. 

Kornöstiftelsen, som är Friluftsfrämjandets enda stiftelse, arrenderar Stora Kornös före detta skolhus som ligger en bit från hamnen. Huset byggdes 1937 och på slutet av femtiotalet när skolan inte behövdes längre, fick Friluftsfrämjandet arrendera huset av Lysekils kommun. Dessutom använder öborna och öns gäster husets samlingssal om det är för dåligt väder för en gudstjänst nere på bryggan i hamnen.)

Lägergården har drygt 50 bäddar uppdelade på 12 rum. Rummen är enkla men mysigt och praktiskt inredda. Eftersom gården är gammal är det svårt att bygga om den så att den är 100% handikappanpassad. Vi har trots det gjort de nödvändigaste åtgärderna så vi kan ta emot personer med rörelsehinder eller allergier. Inget är omöjligt på Stora Kornö, med god vilja löser vi allt tillsammans.

Redan 1965 började Friluftsfrämjandet sin lägerverksamhet som innehåller segling kombinerat med friluftsliv och härligt lägerliv. Vi seglar Giggen, en båt som är 4,5 meter lång och utrustad med storsegel, försegel och spinnaker. Giggen är en mycket säker och bra båt att lära sig segla i och kan seglas av gammal som ung. Vi brukar vara 2-3 personer i varje båt beroende på kunskaper och väderlek.

Komöstiftelsen har nästan 150 ledare som turas om att vara på de olika lägren under sommaren. På varje läger finns cirka 15 ledare som ansvarar för kök, friluftsaktiviteter, segling och öns enda kiosk som är belägen på lägergården.

Utöver vår egen verksamhet hyr vi ut lägergården till grupper eller skolklasser som vill tillbringa en vecka eller helg på ön under våren eller hösten.