Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Vandring

Kom med Sjuhärads Lokalavdelning ut och vandra i vår vackra natur!

Söndagsvandringar i Sjuhäradsområdet

Häng med ut på vandring i vår vackra natur! Varje söndag, i ur och skur, från början av september till och med slutet av maj går vi en tur på ca 10 kilometer runt om i Sjuhärad.

Tid & plats

Vi startar vanligtvis i Borås med samling kl. 09:30 vid parkeringen på Pulsen Astern (mitt emot badhuset i Borås). Därifrån samåker vi till startpunkten för dagens vandring. Ingen anmälan behövs, det är bara att dyka upp. Och du hittar oss lätt: vi känns igen på våra kängor och ryggsäckar!

Vi går i ett lugnt tempo och tar alltid en rast. Så ta med fika!

Vårens vandringar

"Vårteminens" vandringsprogram börjar den 1 september och löper på med vandringar varje söndag fram till och med Annandag Jul:

Januari:          12, 19, 26
Februari:         2, 9, 16, 23
Mars:              1, 8, 15, 22, 29
April:               5, 13, 19, 26
Maj:                3, 10, 17 (17/5 Obs! 08:00 Gökotta)

Frågor? Kontakta Monica Mery 070 664 43 54, Lena Barrstrand 033-14 01 83 eller Inger Gustavsson 033-10 03 11.

Övriga vandringar i Sjuhärad Lokalavdelning

Vi vandrar inte bara på söndagar med Borås som utgångspunkt. Ett antal gånger på vår och höst ger vi oss också ut vid andra tider, men oftast på helgerna. Vi går då både långt och kort, men vi försöker anpassa svårighetsgranden så att alla kan hänga med. Håll utkik bland våra aktiviteter och på vår Facebook-sida så får du reda på när vi ger oss ut. Du kan också kontakta Ulf Andrén vars uppgifter du hittar under rubriken "Kontakta oss" här till vänster i menyn.

Här hittar du alla våra planerade aktiviteter!

Alla våra vandringar sker i sammabete med Studiefrämjandet! Vill du veta mer om dem? Klicka på deras logga här nedanför. 

Nu är höstterminen slut, snart nytt vandringsår

Första vandringssöndagen på det nya året och det nya decenniet är den 12 januari. Väl mött då och på alla efterföljande vandringar. Håll utkik här efter extra aktiviteter.

AXPLOCK aktiviteter 2019

Fotokväll nyss

Så hade vi då vår sedvanliga fotokväll i mitten av november, med ”mat och prat”. Huvudtemat var förstås att titta på bilder från vandringar året som gått sen sist, men mycket annat hanns också med, bland annat återrapportering från utbildningar och planer för våren. LCD-projektorn fungerade perfekt och med lite justeringar fick vi till slut filmduken rätt. Inte så många fotar med ”vanlig” kamera längre, det är mobiltelefon som gäller. Men det går fint att omvandla mobilbilder till bildspel, något att hålla i minnet till nästa gång. Det är roligt med bilder från många olika fotografer; man lägger märke till och fångar helt olika saker.

Såken runt

Andra söndagen i juni upprepade vi en gammal favorit: Sjutton-arton kilometer runt sjön Såken. Ofta har vi gjort den här rundan som en konditionstest inför kommande fjällvandringar. Mycket upp och ner, och på sina håll får man vara noga med var man sätter fötterna. Med tung ryggsäck blir det ungefär lika krävande som uppe i fjällen. Den här gången gick vi bara för nöjes skull, glädjen att vandra och vandra tillsammans med andra. Någon stor ryggsäck behövdes inte, bara ett lunchpaket. Leden är i stort väl markerad och går mest på skogsstigar och ibland små grusvägar. För ögonblicket var det gott om nedfallna träd att kliva över eller krypa under. Ett par badplatser finns, och om man är bekant med trakten kan man göra avstickare till fina utsiktsplatser.

Utflykt Kristi Himmelfärdshelgen

Ännu en Kristi Himmelfärdsutflykt, för vilket år i ordningen har vi nog tappat räkningen på. Tradition sedan länge. Vi – ett gott gäng på 25 personer – vandrade och cyklade på Österlen med Smygehuks Fyr som nav. Fyren, eller rättare sagt fyrvaktarbostäderna, är idag ett STF vandrarhem och vi hade det alldeles för oss själva, med andra ord gott om utrymme för gemensamma middagar, musik med sång och quiz om kvällarna. Vi har förmånen att ha en alldeles egen dansbandsmusiker, ett proffs, i gänget. Den första kvällen berättade vandrarhemsvärden om fyrens långa historia och om sin kärlek till platsen. Men huvudsaken var förstås vandringarna och cykelturerna. I dagarna tre vandrade vi och cyklade i omgivningarna. Den första dagen var något av en uppvärmning efter en lång bilresa från Borås till Smygehuk. En och en halv mils cykeltur och sju kilometers vandring i vardera riktningen. Vädret var till att börja med fint, men de sista vandrarna strävade hemåt i motvind och kraftigt regn. Men det finns ju inget dåligt väder … Andra dagen bjöd på trolsk dimma över strandängarna i de tidiga morgontimmarna. Efterhand lättade dimman och en vänlig sol lyste över oss. Strandängarna mellan Ystad och Kåseberga är i en klass för sig. Mjuka, böljande kullar, betande djur och en oändlig utsikt över havet. Inte många är ute här, lugn och frid råder. När man kommer till Ale Stenar och Kåseberga är det livligare; massor av folk i rörelse och restauranglivet blomstrar. Långt ifrån det lilla fiskeläge Kåseberga en gång var. Där åt vi en förbeställd lunch och fortsatte sedan utmed stranden till Löderup, där leden viker tvärt in mot Dag Hammarskjölds Backåkra. Tredje dagen innebar ”blandat & gott”, aktiviteter efter tycke och smak, bland annat Torups Slott där det finns gott om vandringsleder. Andra valde att turista i Ystad. Sammanfattningsvis en fin helg!

AXPLOCK AKTIVITETER 2018 ....

Bra erbjudande

Som medlemmar i Friluftsfrämjandet Sjuhärad har vi hela 20% rabatt hos FRILUFTSFABRIKEN i Borås. Där får man personlig service och ett förnämligt utbud av kläder, skor & kängor och utrustning för friluftsliv.