Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Reima tipsar - Stadsnära vandring i Hisingsparken

2020-06-01

Om man inte har tid eller möjlighet att ta sig ut eller om man har kort om tid och bor i Göteborg, så skulle jag vilja tipsa om Hisingsparken och Slätta Damm.

Hisingsparken är Göteborgs största park och ligger mellan Lundby och Tuve på Hisingen. Det är lätt att ta sig hit med kollektivtrafiken, men det finns även några platser där man kan parkera med bil. Parken består till mestadels av hällmark och tallskog.

I parken finns våtmarkern Slätta Damm. Slätta Damm är en konstgjord sjö som grundades av S A Hedlund, chefsredaktör vid Göteborgs Handels och Sjöfartstidning. Vid Hällskriftsgatan, nära parken, finns en "gästbok" för familjen Hedlunds besökare inristad i en berghäll. Här finns bland annat namn som Henrik Ibsen, Viktor Rydberg, Fredrika Bremer, Otto Nordenskiöld och Salomon August Andree.

Det finns ett antal motionsspår i det natursköna området, lika bra för vandring som för en löptur. Spåren är mellan 3 och 11 km långa. Känns det för långt är ett eller två varv runt Slätta Damm med sitt fågelliv också en fin runda. Vid ena kortsidan av dammen finns ett café som är öppet på helgerna. Tycker du det är för platt runt dammen finns det många fina toppar att besöka runt om, med milsvid utsikt över Göteborg.

/Reima Hartikainen, Styrelseledamot och vandrare