Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Långfärdsskrinnarna i Sydöst

Vi samarbetar med Långfärdsskrinnarna i Sydöst.

 

Långfärdsskridsko i Kristianstad 

I södra Småland, Blekinge och norra Skåne ligger sjöarna tätt och utmed kusterna finns vackra skärgårdar. Vintertid blir det ett paradis för långfärder på skridsko som Friluftsfrämjandet i  Kristianstad vill utnyttja maximalt. Det kan vi inte göra med enbart egna resurser och därför samverkar vi med ett tiotal andra lokalavdelningar och klubbar i nätverket LSS -  Långfärdsskrinnarna i Sydöst. Rollfördelningen mellan LSS och vår lokalavdelning beskrivs nedan.

 

Isspaning och israpportering

 LSS organiserar isspaning i ett område som sträcker sig från gränstrakterna mot Jönköpings län i norr till Kristanstad och Hässleholm i söder och från Östersjökusten till närheten av E4 i väster. Vi i lokalavdelningen deltar genom att rapportera isläget i vårt närområde. Våra rapporter går till LSS, som sammanställer isläget för hela området och publicerar det i ISnyttSkridskonätet.

 

Turer med ledare

LSS arrangerar turer i hela området, när åkbara isar rapporterats, och det finns oftast många att välja mellan i vårt närområde eller på längre håll. De planeras och leds av utbildade turledare från resp. lokalavdelning eller klubb, men skrinnare från hela LSS-området är välkomna på alla turer. De utlyses i TURnyttSkridskonätet.

Turerna finns i fem olika svårighetsgrader från Nybörjartur (VI) till Krävande tur (II). Du väljer tur med hänsyn till din åkteknik och uthållighet. För att få delta måste du ha betalat årsavgiften till LSS samt ha  obligatorisk säkerhetsutrusning och känna till LSS säkerhetspolicy.

 

Samåkning till startplatsen

Vi brukar utlysa samåkning till turernas startplatser från en samlingsplats som meddelas i TURnytt.

 

Skridskonätet

Skridskonätet finns ISnytt och TURnytt samt färdrapporter från de flesta turer.

Skrinnare som är anslutna till LSS har tillgång till all information på Skridskonätet som inrapporterats från LSS-området samt till information, som är äldre än en vecka, från övriga Sverige. Våra turledare har tillgång till dagsaktuell information från hela landet och kan därför planera turer även utanför LSS-området.  Länk till LSS sida på Skridskonätet finner du till höger under länkar.

 

Anslutning till LSS

För att ansluta sig till lss så hittar du länk under länkar till höger.

Rickard Mattisson

Webredaktör

rickard.mattisson@friluftsframjandet.se