Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Invigning av Bengts koja

2022-03-14

I helgen var det dags att inviga Bengts koja, det vindskydd som byggdes av vår TVM-grupp i november 2021. Vindskyddets officiella namn är Beta vindskydd och ni hittar det längst Östgötaleden i närheten av Tranebo, en dagsetapp från Åtvidaberg. Vindskyddet är rest till minne av Bengt Dockberg.

Efter flera försök att få till en invigning av vindskyddet, lyckades vi till slut att att få till en invigning en vacker söndag i mitten av mars. Tillsammans med Kinda kommun och markägaren bjöd vi in TVM:arna och deras familjer på en enklare invigning. Vi fick höra hur vindskyddet hade kommit till genom ett samarbete mellan Länsstyrelsen, Kinda kommun, markägaren och Friluftsfrämjandet Kinda. Efter en invigningscermoni med bandklippning inmundigades medhavd fika och matsäck runt eldkorgen som värmde gott i skuggan. Det utbrött också ett spontant snöbollskrig med mycket skratt och när det var dags att åka hem igen så var alla både nöjda och lite trötta, men inspirerade av vad vi kan åstadkomma när vi gör det tillsammans. 

Arbetet med att få till vindskyddet inleddes våren 2021 när markägaren via länsstyrelsen fick kontakt med fritidshandläggare på Kinda kommun. Sedan något år tillbaka hade kommunen kontakt med ett par ledare från Friluftsfrämjandet och det fanns en plan att bygga ett vindskydd någonstans i kommunen. Och nu gavs chansen. Tre viljor förenades och under hösten valdes en plats för vindskyddet och en byggsats beställdes. Byggsatsen kom i början av november och ett par ledare från Friluftsfrämjandet kunde under två mörka novemberkvällar frilägga berget under vindskyddet, borra hål och gjuta plintar. Målet var sedan att TVM:arna skulle montera ihop vindskyddet vid sin övernattning den 13-14 november 2021 för att sedan sova i det.

Den något kortare novemberdagen och en något otydlig ritning gjorde dock att visst arbete kvarstod när mörkret föll, men bygget hade kommit tillräckligt långt för att gruppen skulle kunna sova i det. Morgonen efter färdigställdes skyddet. Är du nyfiken på ett besöka skyddet så hittar du enklast dit via naturkartan enligt nedanstående länk. 

https://www.naturkartan.se/sv/kinda/vindskydd-beta

Vi hoppas att du får en trevlig vistelse i skyddet och att det kommer att bli en uppskattad rastplats för vandrarna på Östgötaleden. Vet man bara var man ska leta så finns det också fina tältplatser och plats för hängmattor i närheten av skyddet.