Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Gruppinformation Barn/Ungdom

Information om gruppindelning i skid- och snowboardskolan

Här finns lite allmän information om skid- och snowboardskolan och vilken grupp som är lämplig för just ditt barn.

För att delta i Friluftsfrämjandets skid- och snowboardskola krävs ett medlemskap i Friluftsfrämjandet. Det tecknas enklast här!. Vi stämmer av innan skidskolan börjar att alla verkligen är medlemmar. Detta är för att vår försäkring skall gälla om en olycka skulle inträffa.

Barnet måste fylla 6 (sex) år under 2023 för att få delta i grupp i skid- och snowboardskolan, dvs född 2017 eller tidigare. Var noga med att välja rätt nivå till ditt barn. Det går inte att räkna med att kunna flytta barnet till en annan grupp då det ofta är fullbokat.

När ni läser igenom gruppindelningen nedan så behöver ni ha i åtanke att barnet behöver åka mycket skidor själv för att bli färdig för nästa nivå. I de allra flesta fall genomgår barnet en utbildning per säsong. För att verkligen ta till sig det Blå och Röd grupp erbjuder så krävs det vanligtvis att barnet går dessa kurser två gånger. Det finns en mängd olika orsaker till detta men för att nämna några så handlar det om motorisk utveckling, kroppskontroll och i slutänden modet att utmana sig själv under resten av säsongen. 

Skidor/alpint

Grön grupp = Nybörjare

Vi övar på att ta på och av skidor, ramla, glida, ploga, bromsa/stanna, svänga och åka lift.
Barnen behöver inte kunna någonting innan. Framförallt skall det vara roligt!

Blå grupp = Fortsättare

Vi övar på att bli säkrare på skidorna, åka med parallella skidor och att svänga och bromsa/stanna i olika terräng. Vi tittar på lite teknik. Framförallt skall det vara roligt!

Barnen kan glida, plogsvänger och bromsar/stannar obehindrat i flackare backar samt kan åka lift.

Röd grupp = Fortsättare/Avancerade

Vi övar vidare på att åka med parallella skidor och åker fortare och brantare och ibland med stavar. Vi tar oss ut på äventyr i olika backar och terräng för att få bättre flyt och kontroll i skidåkningen. Vi pratar allt mer om carving och ger barnen nycklar för att låsa upp carvingsvängen under sin åkning. Men framförallt skall det vara roligt!

Barnen skall kunna sladdsvänga med parallella skidor och stannar obehindrat samt kan åka lift. För de barn som verkligen vill ha en utmaning rekommenderar vi våra kurser i Ålidberget och Middagsberget där de är lite större backar och lite mer utmaning. 

Svart grupp = Freeskiers

För dig som har gått i röd grupp (motsvarande) och vill utvecklas vidare som skidåkare. Vi övar på att åka med mer fart, hopp och kantning. Vi tittar på lite teknik. Framförallt skall det vara roligt!

Barnen skall kunna parallellsväng och stanna obehindrat samt kan åka lift. Umeå Lokalavdelning har inte hållit svarta kurser under de senaste vintrarna då det varit liten efterfrågan. UHSK, den lokala alpina klubben, har en välmående freeskier sektion som ni kan hitta här.

Snowboard

Grön grupp:

Gruppen för dig som aldrig åkt snowboard tidigare eller har försökt någon gång, men ännu inte lyckats åka lift. Vi lär oss hur vi tar oss fram på plan backe, att åka lift och hur vi säkert och kontrollerat tar oss ned för en backe.

Blå grupp:

Blå grupp passar dig som tidigare prövat på snowboard. Du har klarar oftast att ta dig upp för liften men har svårt att åka i backen. Du har börjat prova på svängar men klarar inte att svänga åt båda hållen. Vi lär oss svänga åt båda hållen, bättrar på liftåkningen samt blir ännu bättre på att ta oss fram på plan backe. Vi börjar titta på hur vi åker med sammansatta svängar utan att behöva stanna upp i backen.

Röd grupp:

För dig som åker på i backen. Du kan åka lift utan problem samt att du kan svänga åt båda hållen. Du har börjat åka sammansatta svängar ned för backen men behöver ibland bromsa upp för att få kontroll. Vi åker på i backen, lär oss åka kontrollerat med jämn hastighet. Vi tittar på åkning utanför backen och hopp.

Utrustning

Egen skidutrustning. Hjälm är obligatoriskt, ryggskydd rekommenderas. Se till att ställa in bindningar innan aktiviteten startar, Friluftsfrämjandets ledare får av försäkringsskäl inte hjälpa till med detta.

Har man inte egen utrustning kan man hyra eller låna, se information här.

Kläder efter väder, gärna varma vantar och sockar men tänk på att barnet rör sig mycket så inte allt för varmt på kroppen. 

Liftkort

Liftkort under skid- och snowboardskolan ingår i gruppskidskolan.

Köldgräns

Om det är kallare än -20 grader är skidskolan inställd. Om ni är osäkra, kontakta liften i Bräntberget på 090-161648.

Skidskolan.PNG