Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Fjällbergarna – högstadieelever i ett projekt mot droganvändning

Dessa ungdomar hoppas vi blir förebilder för sina jämnåriga kamrater. Med hjälp av Fjällbergarprojektet skapas en rekryteringspool av välutbildade och drogfria skid- och snowboardinstruktörer. Läs mer om projektet!

Är ett projekt som startade 2006. Huvudsyftet är att verka för alkohol- och drogfrihet bland ungdomar. Metoden är att bland högstadieelever välja ut och utbilda ledarämnen med alpin talang till drogfria skid- och snowboardinstruktörer under åren i högstadiet. Dessa ungdomar hoppas vi blir förebilder för sina jämnåriga kamrater. Med hjälp av Fjällbergarprojektet skapas en rekryteringspool av välutbildade och drogfria skid- och snowboard instruktörer.

Består av ca 30 ungdomar, både tjejer och killar. Ungdomarna får en 3,5 årig instruktörsutbildning genom projektet. Som motprestation skriver ungdomarna på ett kontrakt att inte använda droger under åren i högstadiet. Varje år skiftas 8-10 nya ungdomar in i gruppen samtidigt som ca 6 ungdomar examineras till färdiga Steg 1-instruktörer. Fjällbergarna har sin praktik i Friluftsfrämjandets lokala skidskola. Efter avslutad examen väljer de flesta ”Fjällbergare” att under gymnasietiden fortsätta att arbeta som instruktörer i skid- och snowboardskolan inom Friluftsfrämjandets lokala avdelning i Ludvika.

Vissa helger hjälper Fjällbergar- ungdomarna till att dela ut popcorn till kundernas barn och hanterar korvförsäljningen på COOP Extra Lyviksberget. Trots det låga priset ger korvförsäljningen också en bra inkomst till vårt projekt. Ställ gärna mer frågor till oss de helger vi närvarar på COOP Extra.

Logotyper Fjällbergarna.png