Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Äventyrliga familjen

Upplev naturen och pröva nya aktiviteter tillsammans med din familj!

Vision

Friluftsfrämjandets idé med Äventyrliga Familjen är att skapa tillfällen för familjer som vill uppleva äventyr tillsammans. Vår ambition med gruppen är att arrangera enklare friluftsäventyr varvat med möjligheten att prova på nya aktiviteter. Förutom att skapa umgänge och upplevelser för den egna familjen hoppas vi på att knyta band mellan familjerna, lära oss av varandra och ta oss an lite större äventyr framöver.

Målgrupp

Målgruppen är familjer där vuxna och barn vill uppleva saker tillsammans. Kanske har ni/barnen redan varit med på Knytte och Mulle, men ni vill gärna vara tillsammans i naturen när de kommer i strövarålder eller ni som har flera barn i olika åldrar och hellre vill ha dem i samma grupp än i olika. En ”familj” kan vara allt från en vuxen och ett barn till två vuxna och flera barn. Huvudsaklig målgrupp är barn från 6-8 år och huvudaktiviteterna anpassas efter den åldern. Upplägget på träffarna skall göra det möjligt för familjer med fler barn i olika åldrar att aktivt delta och uppleva ett äventyr. Vi vill försöka vara innovativa och flexibla så att det passar eller finns alternativ även för mindre barn.

Deltagande

De vuxna deltagarna förväntas vara aktiva i gruppen både under och utanför träffarna, t.ex. att ta del av information inför träffarna och väl på plats vara närvarande och engagerade och hjälpa till t.ex. med att bära och laga mat.

Former och aktiviteter

Varje grupp planerar aktiviteter utifrån sina egan förutsättningar. En del ses i närområdet och leker och lagar mat tillsammans, andra har fokus på att ta sig i väg lite längre och hitta på lite olika typer av äventyr under lite längre tid. Vi vill upptäcka och förmedla att det är viktigt och härligt att vara utomhus alla årstider och att det går att anpassa aktiviteter efter säsong. Målet är att träffas hela året, med sommaruppehåll. Någon gång per termin övernattar vi i naturen. I första hand siktar vi på enklare naturupplevelser som t.ex. kortare vandringar och upplevelser i form av att resa vindskydd, plocka bär/svamp, kojbyggen, vildmarkskunskap, tälja pinnar, hinderbanor etc. men även annat så som t.ex. cykling, längdskidor, orientering, paddling eller skridskor. Exakt vilka aktiviteter vi tar oss an beror på intresse och tillgång till utrustning bland deltagarna.

Vi skall känna oss trygga med att arrangera aktiviteten antingen med kompetens hos oss ledare eller utifrån, samt att övriga deltagare i gruppen känner att de får prova något de är nyfikna på men kanske inte provat.