Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Förberedelser och förkunskaper

Vår turgradering, förkunskapskrav och utrustning som förutsättning och förberedelse för en trevlig tur med oss

Vår verksamhet i Eskilstuna genomför bland annat kvällspaddlingar, dagsturer, övernattningsturer samt nybörjarkurser. Turerna har olika nivåer beroende på väder och ruttplanering så det är viktigt att du läser igenom äventyrets beskrivning noggrant och inte anmäler dig till en tur som du inte klarar av. På denna sida hjälper vi dig att förstå vilka förkunskapskrav våra olika turer kräver.

Våra vanligaste turer

För kvällspaddlingar krävs oftast bara nivå 1 (om inte något annat anges i äventyrets beskrivning). Det innebär oxå att tempot oftast är lägre och vi väntar in och stöttar de som inte paddlat så mycket. Om du befinner dig på en högre nivå behöver du visa hänsyn till gruppen och inte dra från..

För att vara med på våra dagsturer bör du ha varit med på minst 1 kvällstur eller besitta motsvarande erfarenhet. Vi kommer att paddla lite längre och då är det bra om vi träffats tidigare

För att vara med på övernattningstur ska du ha varit med på några dagsturer besitta motsvarande erfarenhet.

När vi upplever att behovet finns så anordnar vi nybörjarkurser. Dessa finns på två nivåer. Grundkursen handlar om att bli trygg i kajaken, finna balansen, lära sig grundläggande paddelteknik samt prova på att välta ur kajaken och att bli räddad. På forsättningskurserna jobbar vi mer med paddelteknik och lär oss både självräddning och kamraträddning.

Turgradering

För samtliga nivåer med oss krävs simkunnighet motsvarande simborgarmärket (200m i öppet vatten). Testa gärna dina kunskaper för din egen skull.

1. Nybörjare
Typisk kvällspaddling. Mycket lätt paddling motsvarande etapper upp till 10 km eller 30 min. Totalt så paddlar vi upp till 2 timmar aktiv paddling på en tur. Vi paddlar relativt långsamt med en snitthastighet på ca 3 km/h. 

Du kan ha liten eller ingen erfarenhet av paddling men du bör vara fysisk form att ta dig i och ur kajaken med hjälp.

2. Paddelvana (Liknande paddelpasset gul)
Typisk dagstur. Lätt paddling motsvarande etapper upp till 15 km eller 45-60 min. Totalt så paddlar vi upp till 4 timmar aktiv paddling på en tur. Vi paddlar med en snitthastighet på ca 3 km/h beroende på förutsättningarna.

Du bör ha någon erfarenhet av paddling, t ex någon av våra nybörjarkurser eller kvällsturer. Du ska veta hur du tar dig ur en vält kajak och klara av att hålla balansen vid mindre vågor.

3. God paddelvana (Liknande paddelpasset grön)
Typsik övernattningstur. Medel paddling motsvarande etapper på upp till 25 km eller 45-60 min. Totalt så paddlar vi upp till 5 timmar aktiv paddling på en tur. Vi paddlar med en snitthastighet på ca 5 km/h beroende på förutsättningarna.

Vi vill att du är en trygg paddlare som deltagit på några av våra dags eller kvällspaddlingar eller besitter motsvarande kunskaper. Du ska kunna ta dig ur en vält kajak och kunna kamraträdda. Du ska kunna hantera mindre vågor och väderomslag. Vi önskar även att du har friluftsvana om övernattning ute (bo i tält, laga mat ute). 

4. Mycket god paddelvana (Liknande paddelpasset blå)
För att följa med på nivå 4 behöver du besitta god kajak- & friluftsvana. Vi vill att du klarar av att paddla i delvis oskyddat vatten och kan hantera större vågor. Du behöver ha kunskap i kamraträddning samt förstå grundläggande sjösäkerhet och sjötrafik.

5. Erfaren paddlare
För att följa med på nivå 5 behöver du besitta god kajak- & friluftsvana. Vi vill att du klarar av att paddla oskyddat vatten och i mycket varierande förhållanden. Denna nivå kräver även goda kunskaper i räddningsteknik och god kunskap i sjösäkerhet och sjötrafik.

Utrusning

För nivå 1-2
Kläder efter väder, ta gärna med en extra tröja till rasten. Du klär dig i sportkläder som torkar lätt, på fötterna är badsandaler, Foppa-tofflor eller neoprenskor bra. Vi vill att du har en flaska vatten lättillgängligt undet turen för att undvika vätskebrist. Glöm inte keps/hatt och solskydd. Även solglasögon kan vara skönt då vattnet reflekterar ljuset och skapar reflexer. 

Du har med dig ett komplett ombyte och handduk som du förvarar vattentätt i en drybag eller dubbla plastpåsar. Om det är risk för regn är det bra med en regnjacka som du förvarar lättillgängligt i kajaken. 

Till vår fikapaus passar det bra med något att tugga på och lämplig dryck. (Gärna varm dryck om vädret är kyligt.)

För högre nivåer
Se turens information samt utskick från ledarena.

Egen kajak?

Använder du egen kajak på våra turer ska den ha vattentäta skott. Om din kajak saknar skott så ska den istället ha flythjälpmedel i för och akter så att inte hela kajaken vattenfylls om du välter. Det går även bra att använda en sk. SeaSock. Uppblåsbara kajaker är inte godkända för våra turer. Kajaken ska även ha däckslinor så det är lätt att hålla fast i den när vi bildar flotte eller vid kamraträddning. Om du paddlar i egen kajak med en egen paddel, behöver du inte använda paddelsäkring. Om du saknar paddelsäkring ska du istället ha egen reservpadddel åtkomligt på ditt däck.