Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bli ledare i kajak

Att klyva en spegelblank yta, surfa i skummande vågor, eller låta kajaken smyga fram i grunda vatten. Att paddla kajak kan vara så många olika äventyr. När du leder turer med kajak ger du andra chansen att på ett tryggt sätt få upptäcka naturen från vattnet. Samtidigt får du dela härliga naturupplevelser tillsammans med andra som också älskar paddling.

Många av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar runt om i Sverige erbjuder turer med kajak. Allt från kortare paddlingar med fokus på teknik och övningar, till längre turer med övernattning.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ledare i kajak får du möjlighet att paddla både med nybörjare och mer erfarna paddlare tillsammans i vacker natur. Som ideell ledare bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ledare verkar du för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. I gengäld får du:

 • Utbildning och kontinuerlig utveckling
 • Ett stort nätverk av kajakledare som gärna delar erfarenheter – och vi hoppas få lära av dig
 • Chansen att leda äventyr på vatten med kajak

Vill du bli ledare i Friluftsfrämjandet?

Kontakta din lokalavdelning och berätta att du är intresserad av att bli ledare, så hjälper de dig vidare.

Min lokalavdelning

Så funkar utbildningen

Friluftsfrämjandets ledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Målet med utbildningen är färdigheter för att leda grupper på vatten med kajak.

 • Utbildningsmetodiken kännetecknas av friluftsupplevelser, samt dialog och reflektion.
 • Genom utbildningen skapas insikt om ditt ledarskap, deltagarnas upplevelser och gruppens olikheter.
 • Ledarutbildningen för kajak är indelad i två steg:
  Steg 1 omfattar 6–9 dagar, fördelat på minst två kurstillfällen. Målet med steg 1 är att du ska kunna leda en grupp på skyddade vatten.
  Steg 2 omfattar ytterligare 6–8 dagar, fördelat på minst två kurstillfällen. Målet med steg 2 är att du ska kunna planera tur och leda en grupp på exponerat vatten med beaktande av gott sjömanskap.
 • Samtliga delar är obligatoriska.
 • Utbildningen fokuserar på ledarskap, teknik, säkerhet, navigation, paddelteknik, planering och allemansrätten.

Förkunskaper

Du ska ha varit ute på flera heldagsturer och paddlat 2–3 timmar i sträck, varav minst två turer med Friluftsfrämjandet. Vi rekommenderar dessutom att du har gått en första hjälpen-utbildning de senaste två åren. Som ledare behöver du trivas med samarbete i grupp. 

"Du kan tänka så här om förkunskaperna: När du paddlar med gruppen ska du ha 80% av din kapacitet på att se till att gruppen har det bra och 20% av din kapacitet på din egen paddling och navigation. Det är ett mått på hur van paddlare du behöver vara och i vilka vatten du ska paddla i med dina framtida grupper.”
Carl Crafoord, verksamhetsansvarig för kajak

Om du är intresserad av att bli ledare, följ gärna med på våra turer för att lära känna hur padddlingsturerna går till. 

Om du har frågor om ledarutbildningen för kajak så kontakta din lokalavdelning.

Friluftsliv för alla

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Vi strävar efter att spegla samhällets mångfald och erbjuda verksamhet som är välkomnande, anpassad och trygg för alla.

Möt våra ledare

Lars

–Jag vill få folk att flytta på gränserna en aning. Det finns så många som vill komma ut i naturen men som inte riktigt vågar. Och att få folk att våga – det tycker jag är min viktigaste uppgift som ledare.

Marina

-Jag vill skapa äventyr där jag får möjlighet att påverka grupper av människor genom både fysisk aktivitet och naturupplevelser.

Mer på Instagram