Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2022-01-10)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Så förbereder du sommarens naturparkour-äventyr

Naturen är världens bästa upptäcksplats. Men har du någon gång provat att upptäcka den med parkour? Här ger vi dig några tips på hur du kan komma igång!

En stock, en sten, ett träd eller en rot…  skogen är en hinderbana. Prova dig fram, utmana din kreativitet och hitta helt nya vägar i skogen. Vi kallar det Naturparkour.
Parkour handlar om att förflytta sig från punkt A till punkt B på ett så snabbt, smidigt och effektivt sätt som möjligt. Med fantasi ser du skogen och naturen runt dig på ett helt nytt sätt. Kan du ta dig över, under och förbi?

Friluftsfrämjandet har flera naturparkouräventyr i landet, och de blir bara fler och fler för varje år. Våra ledare vill inget hellre än att ta med dig ut, hjälpa dig att komma igång, ge dig konkreta tips kring allt du behöver veta för att på nya sätt ta dig över stock och sten, på kreativa sätt och egna ben. 

Men vi börjar med några tips på stigen, som du kan ha med dig redan på sommarens äventyr.

Värm upp kroppen

Uppvärmning väcker kroppen. Vi vill få igång leder och muskler så att de är redo för aktivitet, speciellt om det är leder som vi vanligtvis inte använder. I Naturparkour används händerna ofta som stöd i marken och på hinder. Det är därför extra viktigt att värma upp handlederna ordentligt och försiktigt öka belastningen stegvis.

En bra uppvärmning ska:

  1. Höja pulsen
  2. Öka kroppstemperaturen
  3. Innehålla någon typ av stretching av de muskelgrupper som kommer användas mest
  4. Peppa igång och vara kul
  5. Pågå i ca 10-15min

 

Säkerhet och omtanke – för dig och naturen.

Naturen är full av möjligheter och upptäckter. Nedfallna träd att ta sig över, stenar och rötter att hoppa mellan och grenar att svinga sig i. 

Kom ihåg att vara rädd om dig – se dig omkring, hur ser det ut just där du är. En lös sten kan göra att du förlorar balansen om du inte är beredd, men är också en möjlighet att träna på att hoppa till instabila föremål. Är du som hoppar medveten om att den är lös så är den inte längre en riskfaktor utan istället ett svårare hinder.

Känn alltid först på det du tänkt ta avstamp från, svinga i eller hoppa till innan du använder det. Är grenen stark nog för att hänga i, är stenen lös eller stabil? Undersök marken så att du är medveten om det finns stenar, rötter, skräp eller annat som döljer sig. På så sätt tar du hänsyn till naturen, tar hand om den och samtidigt din egen säkerhet. Anpassa alltid din förmåga till omgivning och tvärtom. 

 

Ge dig ut i naturen och känn dig fram – vilka nya vägar kan du prova? Och följ förstås gärna med oss ut!

 

Låt äventyret börja. 

Följ oss på Instagram!

Vill du ha mer inspiration och se hur andra gör sin grej i Naturparkour? Följ oss! Naturparkour på Instagram

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.

Vi tränar tillsammans!

Naturparkour lockar människor i alla åldrar, men kanske främst barn och ungdomar. Nyckeln ligger i att vi tränar tillsammans! Våra utbildade ledare sitter på kunskap och säkerhetstänk men det är i och med varandra som vi hittar inspiration till nya och spännande rörelser. Vi tränar tillsammans och efter våra egna förutsättningar. Kom och prova, men var beredd på träningsvärk i muskler och skrattgropar!

Inte störa – inte förstöra

Vi strävar efter att göra spårlösa besök i naturen och återställer alltid platsen till samma skick som vi fann den. Tillsammans bevarar vi allemansrätten.

Kolla in naturparkour på Youtube!

För ännu mer inspiration, utveckling och nötning av teknikerna. Lär dig göra en wall flip!

Naturparkour på Youtube