Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Paddelteknik

För att kunna paddla kajak effektivt behövs en kajak som passar din kroppsstorlek. En för stor kajak är svår att hantera, en som är för liten ger problem med både balans och utrymme.

Vid långfärdspaddling är det viktigt att sittbrunnen är bekväm, annars tröttnar man snabbt.

Sittställningen

Sjunk ner ordentligt i sitsen. Fotpinnen/pedalerna ska ge stöd för foten. Sitt rakt eller lite framåtlutad. Benen ska vara lite böjda, med knäkontakt mot däcket, men också med rörelsefrihet för benen. Stödet för ryggen får inte sitta för högt upp, så att det skaver när ryggen roterar vid paddlingen. Lite stöd för höfterna i sidled håller dig på plats, men det får inte klämma. Sittställningen avgör hur bra balans du får i kajaken och hur du kan kontrollera den. Sitter du bra, så är det du som bestämmer hur du vill att kajaken ska röra sig.

Sittbrunnen kan enkelt anpassas efter paddlarens behov. Med hjälp av paddelflottören, bitar av liggunderlag eller andra mjuka och vattentåliga material kan paddlaren polstra och fylla ut där det behövs och skapa en bekvämt sittplats.

Paddeln

Längd, material och utformning av paddeln är ett ständigt återkommande diskussionsämne. Alla generella regler är mycket ungefärliga. Den optimala ängden på paddeln beror bara delvis på den egna längden. Faktorer som styrka, teknik, arm och rygglängd, sittposition med mera ska också vägas in. Ett gott råd är att prova olika paddellängder och fattningar och fråga (flera) erfarna paddlare.

Paddeltekniken

Tävlingspaddlare har utvecklat tekniker som ger kajaken maximal fart. Långfärdspaddlare har delvis annorlunda utrustning, behov och fysiska förutsättningar, men kan ändå lära mycket mycket av elitens teknik. Fattningen på paddeln beror mycket på styrka, teknik, armlängd och individuell smak. Generellt håller långfärdspaddlare lite smalare och lägre för att spara kraft och använder inte samma explosiva kraft som tävlingspaddlarna.

Paddeln ska sättas i så långt fram som möjligt. Kraften, en kombination av drag och påskjut, ska sättas in tidigt och släppas helt i höjd med höften. Paddelrörelsen är ett samspel mellan armar, handleder och de stora muskelgrupperna i rygg, axlar, mage och höft/ben. Den som enbart använder armarna kommer att snabbt bli trött.

Hitta äventyr på vatten

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning