Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Utrustning för kajakturen

Att utrusta sig för kajakturer i svenska skärgårdar är både lätt och svårt. Lätt därför att det går att få ner ganska mycket i en modern kajak. Svårt därför att det krävs både kunskap och erfarenhet för att lära sig vad som behövs och hur det bäst stuvas i kajaken.

Packningen ska inte bäras, så vikten är inte så viktig.  Det finns massor av specialutrustning för kajakpaddling, men förutom det som rör själva farkosten är standardprylar för friluftsliv fullt tillräckliga.

Kajaken

Att hyra eller låna kajak de första gångerna är absolut att rekommendera. Utbudet av kajakmodeller är stort och det är svårt för en förstagångspaddlare att veta vilken sorts kajak som passar bäst. Prova gärna olika typer och konstruktioner för att känna vad som passar dig bäst.

Kajaken ska packas tyngst mitt på och i botten, lätta saker lägger du ute i stävarna. Alla fuktkänsliga prylar ska packas vattentätt. Gärna i hållbara packpåsar, men i början duger plastpåsar bra, helst ett par utanpå varann. Långsmala paket är lättast att packa i kajaken. Tryck ut luften ur förpackningarna, så risken mindre att de spräcks när du packar in dem i kajaken. Undvik last uppe på däck, så blir kajaken mindre vindkänslig.

Kläder

Du behöver minst två uppsättningar kläder, en att paddla i och en som alltid ska vara torr. Dina paddelkläder ska hålla dig varm, även när du blir blöt, av havsvatten, regn eller svett. Det betyder att bomull är ett lika olämpligt material vid paddling som vid allt annat friluftsliv.

Underställ av tunn ull/ullfrotté eller superundesrtällstyp fungerar bra, långärmat till skydd mot vind och sol. En fin sommardag är det allt som behövs. Kortbyxor eller tajts/långkalsonger på benen. Om det är kyligt behöver du ett mellanskikt, helst av ull eller fleece.

När vädret är bistert kompletterar du med ett regn- och vindtätt lager, gärna en jacka med kapuschong. Överst bär du flytvästen, som ska sitta tätt på kroppen. En huvudbonad som skuggar ansikte och nacke minskar risken för solsveda. Sandaler är bra att ha i kajaken. Lätta, fukttåliga skor kompletterar på raster och kvällar.

Övernattning

För sommarturer i svenska skärgårdar räcker det med en sovsäck som har en komforttemperatur runt +5. Syntetfyllning tål fukt bättre än dun. Liten packvolym är bättre än stor. Själupplåsbara liggunderlag är bekväma, särskilt på hårt underlag, men skrymmande och punkteringskänsliga.
Kupoltält kan ofta sättas upp utan att förankras i marken, det är bra i klippiga skärgårdar. På andra underlag fungerar också andra hyfsat vindtåliga tresäsongstält.

Hitta äventyr på vatten

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning