Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Vandra med barn

Att fjällvandra med sina barn kan för många föräldrar kännas som en skrämmande tanke, men faktum är att det går alldeles utmärkt. Vi guidar dig igenom de saker du bör tänka på när du vandrar med barn - så att ni kan få en oförglömlig upplevelse tillsammans!

7 tips inför fjällvandringen med barn 

Barn älskar att vandra och genom att ta till några enkla knep och tips går det att få en otrolig vandringsupplevelse utan några sura miner. Följ nedanstående tips och du kommer garanterat att höra ditt barn tjata om nästa vandring:

Sätt rätt förväntningar 

Redan innan vandringen börjar är det viktigt att sätta rätt förväntningar och förbereda barnen för vad som väntar. Ett bra tips är att beskriva vilken tur ni ska gå, hur långt ni ska gå och hur lång tid det tar, samt vad ni kommer att få se under vägen och vad ni kommer att äta för gott under pauserna.

Vandra med barn på ryggen

Om du har mindre barn så kan du med fördel investera i en ryggsäck med bärstol och vandra med dem på ryggen. Något som är extra uppskattat under de stunder när energin tryter och allt känns jobbigt.

Sakta ner farten

För oss inbitna fjällvandrare brukar det vara en stor omväxling att behöva sakta ner tempot, men detta är något som är otroligt viktigt för att upplevelsen ska bli behaglig. Kombinera detta med mycket pauser där barnen får utforska naturen och de kommer vilja vara ute hela dagen!

Se till att ha roligt

När man vandrar med barn brukar man säga att man inte ska räkna kilometrar, utan istället räkna upplevelser. Genom att leka och ha roligt på turen hålls humöret uppe och många barn glömmer bort allt det där jobbiga – som att de redan gått väldigt långt och är trötta.

Varför inte ta med en bok om växter och djur som barnen kan läsa uppe på fjället, för att sedan se om det känner igen det som beskrivs i boken? Eller varför inte ta med en fotboll och spela en rafflande match uppe på fjället? 

Självklart fungerar det också att leka lekar längs vägen. Varför inte se vem som är först att hitta någonting i naturen som ser ut som första bokstaven i sitt namn? 

Välj en fast utgångspunkt

Under dessa vandringar är det oftast bäst att välja en fast utgångspunkt som man kommer tillbaks till efter dagens slut. Antingen en fjällstuga eller ett tält. Om det är första gången du och ditt barn vandrar tillsammans kan det även vara lämpligt att börja med en dagstur.

Bra kläder

Det må låta självklart, men att utrusta både dig själv och ditt barn med rätt kläder och utrustning är A och O. Om du är osäker på vilken utrustning som är nödvändig, kan du läsa Utrustningstips när du ska vandra med barn.

Ha ett mål

Även om du tar ner farten och ser till att ha roligt under vandringen, händer det ibland att barnens tålamod tryter. Det kan därför vara bra att ha ett uppsatt mål för att göra dem motiverade. Varför inte bestämma sig för en mindre toppbestigning eller att hitta fram till det där magiska vattendraget!

Vi hoppas nu att du har gott om tips och inspiration inför din kommande vandringsresa tillsammans med barnen. Följer du ovanstående tips kommer ni garanterat att få en fantastisk upplevelse som sent kommer att glömmas!

 

Vandring

Fler vandringstips

Hitta vandringar

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.