Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Så vandrar du med barn – 7 tips

Att gå på vandringstur med barn kan låta som en stor bedrift. Men faktum är att det inte behöver vara så komplicerat som många tror. Vandringsledaren Anna ger sina bästa tips för en härlig vandringsupplevelse med barn.

Anna är vandringsledare i Friluftsfrämjandet. Hon har lett flera turer, korta som långa, och har också fem barn själv som hon utforskar naturen med.

–Att vandra med sina barn är något många drömmer om. Det förstår jag, det är underbart. Min erfarenhet från både privatlivet och genom barngrupper är att vandringarna ofta blir otroligt uppskattade. Men det gäller att lägga turen på barnens villkor, säger Anna.

Skaffa bra förutsättningar

Förbered barnen redan hemma för vad som väntar. Beskriv vilken tur ni ska gå, hur långt det är och hur lång tid det tar.

–Betona förstås allt ni kommer att få se under vägen och vad för gott det bjuds på under pauserna, säger Anna.

Att alla i gruppen har rätt kläder och utrustning är också viktigt.

–Ett grundtips är att inte göra någon skillnad på liten och stor. Även barn behöver ett skönt underställ, i merinoull eller fukttransporterande syntet, närmast kroppen. Ett varmt mellanlager, och ytterst något vind- och vattentätt, samt skor och ryggsäck som sitter skönt, säger Anna.

Hur långt och hur fort?

När du vandrar med barn är längst sannerligen inte bäst, men upplevelsen kan bli minst lika stor ändå.

–Välj en fast utgångspunkt som ni kan komma tillbaka till efter dagens slut. En stuga eller ett tält. Strunta i kilometrar och höjdmetrar, det är inte där upplevelsen gömmer sig, och inte det barnen kommer minnas tillbaka till.

För en inbiten vandrare kan det vara en stor omväxling att behöva sakta ner tempot, men det kommer ni vinna på nu. Kombinera detta med att ta många pauser och låt barnen få tid att utforska naturen. När de har så roligt att tiden springer förbi – andas ut, njut och strunta i att ni inte kommer så mycket framåt.

Motivation

Genom att leka och ha roligt på turen hålls humöret uppe och då glömmer barnen ofta bort att de går, berättar Anna.

–Även de tröttaste korta ben och den mest uttråkade hjärna kan luras att skutta vidare om rätt sång sjungs, någon föreslår Följa John eller om stigen blir en längdhoppningsgrop. Vem är först att hitta någonting som ser ut som första bokstaven i sitt namn? Vem vinner den rafflande fotbollsmatchen på fältet, otaliga knep har jag tagit till, och det finns säkert många fler, säger Anna.

Att ha ett uppsatt mål för är både roligt och motiverande, även för vuxna. Kanske en mindre toppbestigning eller att hitta fram till det där magiska vattendraget. Kom ihåg att fira när ni klarat av det!

Fyll på med energi! Är det någon gång ett jämnt och högt sockerintag är okej så är det på en vandring. Russin, choklad, torkad frukt, nötter eller rent av godis. Fyll på med snacks minst en gång i timmen, oftare som aktiviteten är tuff, för att förebygga de värsta dipparna.

–Glöm inte vattnet. Att ha en egen kåsa eller vattenflaska dinglande på ryggsäcken kan vara ett bra sätt att göra det roligt att dricka, säger Anna.

Med rätt förberedelse, påhittighet och lite fika, får ni en härlig vandring tillsammans. Kom ihåg att även den kortaste turen kan bli stor i minnet, och denna kanske blir den första av många.

–Att vandra med barn är ett sådant mervärde i sig. Man upplever liksom naturen dubbelt – för sig själv och genom dem. Det är underbart, säger Anna.

Anna, ledare vandring

–Jag brinner för friluftslivet. Eller nej! Jag brinner för att dela med mig av det. Det finns så många människor som inte har en naturlig ingång till naturen och med mitt engagemang vill jag göra det tillgängligt framförallt för fler unga t.ex de som är nya i Sverige eller av någon annan anledning kan behöva en ”puff” till friluftslivet.

Hitta äventyr för barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning