Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Tälta med barn

För små äventyrare kan en natt utomhus vara ett riktigt stort äventyr. För de allra flesta ett härligt sådant som ger minnen för livet. Vår ledare Anna ger sina bästa tips.

Första gången

Planerar du att tälta med barn första gången är det bra att lära känna platsen innan. Anna, är ledare för Vildmarksäventyr i Friluftsfrämjandet och förklarar.

–Har man barn som är lite oroliga av sig eller har svårt för nya rutiner kan en rekognosceringstur vara en förutsättning för en lyckad natt ute. Börja till exempel att besöka platsen helgen innan. Grilla lite korv, lek och gå hem igen – för att nästa helg göra om det, men då sova över. Sätt gärna upp tältet hemma en gång först och låt barnen hjälpa till.

Gå inte för långt första gången. Det är bättre att lägga energin på att laga mat och leka vid lägerplatsen.

–Som vuxen vill man gärna uppleva nya platser, men barn kan gärna åka tillbaka till samma plats flera gånger. Välj en plats som är säker att leka på och kring så att du kan slappna av och låta barnen utforska på egen hand. Finns det riskfyllda platser i närheten, som branta stenpartier eller vattendrag, peka ut dem för barnen och förklara varför de måste vara försiktiga där.

Trygghet

Innan ni går hemifrån, stoppa en visselpipa i varje barns byxficka. Jackan är lätt att ta av sig när man blir varm i leken, och då finns inte visselpipan med när den behövs. Byxfickan är bättre.

Berätta att om de går vilse ska de stanna där de är, inte försöka hitta tillbaka utan sätta sig ned, blåsa i visselpipan och vänta tills någon kommer och hämtar dem. Prata om detta utan att skrämma upp barnet. Har man en visselpipa är det sällan farligt att gå vilse.

–Låt barnen vara med och packa. Gör en äventyrsrygga med ficklampa, en serietidning, lite snacks, tandborste och favoritgosedjuret. En packning som barnet själv orkar bära och kan ta ansvar för. Det skapar engagemang och ger barnet trygghet inför äventyret, berättar Anna.

Sova

Ett barn kan ha en vuxensovsäck. Sätt ett skärp som snörper av säcken strax under fötterna, så blir det mindre utrymme för den lilla kroppen att värma upp.

–Tältar ni en årstid när det blir mörkt kan vissa barn uppskatta en svag lampa i tälttaket. Pannlampan fungerar bra om den finns ett svagt lysläge. En enkel batteridriven ljusslinga ger både mys och ljus, säger Anna.

Ljusa nätter kan vara ett större problem som gör det svårt att förstå att det är sovdags. En enkel ögonmask kan vara en lösning.

–På morgonen vaknar barn ofta tidigt. Passa på och ta en morgonpromenad tillsammans.

Barn behöver sällan uppblåsbara liggunderlag. Cellplast fungerar ibland bättre, då barnen ofta glider av de ofta lite halkiga uppblåsbara varianterna. Men de tar större plats. Som vuxen kan det vara svårt att få plats med all utrustning i och på sin egen ryggsäck.

–En mössa när man sover är bra även sommartid, men kudde behövs inte. Det räcker med ett örngott att lägga in den varma tröjan i. Jag brukar ha med några reflexer under sensommaren – det kan bli ett kul spår att följa med ficklampan, eller hjälpa till att hitta mellan tältet och dasset. Första förförbandskit har jag också alltid med.

Mera mat!

Det är kul att hjälpa till. Samla stenar till eldstaden eller leta pinnar till elden. Diska kan vara både roligt och blött. Ta med extrakläder!

–Favvomaten gör allt till en fest och skapar ett fint minne av ert äventyr. Den mesta du kan göra på en spis går att göra ute,  säger Anna.  

Kom ihåg att städa upp efter er och lämna platsen finare än när ni kom! 

Hitta friluftskunskap

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning