Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Tälta med barn

För små äventyrare kan en natt utomhus vara ett riktigt stort äventyr. För de allra flesta ett härligt sådant som ger spännande minnen för livet.

Första gången

Planerar du att tälta med barn första gången kan det vara bra att besöka platsen en gång och att lära känna den. Planeringen och drömmarna om kommande äventyr kan vara halva nöjet, och har man barn som är lite oroliga av sig eller har svårt för nya rutiner kan en rekognoseringstur vara en förutsättning för en lyckad natt ute. Börja till exempel med en eftermiddagstur ut till platsen helgen innan. Grilla lite korv, lek och gå hem igen – för att nästa helg göra samma tur, men då också sova över.

Gå inte för långt första gången ni provar att sova ute. Det är bättre att lägga energin på att laga mat och leka vid lägerplatsen. Hitta en plats som är säker att leka på och kring så att du som vuxen kan slappna av. Finns det riskfyllda platser runt lägerplatsen, peka ut dem för barnen och förklara varför de måste vara försiktiga där.

Trygghet på utflykten

Ge barnen varsin visselpipa. Berätta att om de går vilse ska de sätta sig ned och blåsa i visselpipan och vänta på samma plats tills någon kommer och hämtar dem.

Låt barnen vara med och packa. Gör en äventyrsrygga med ficklampa, en serietidning, lite snacks och kanske favoritgosedjuret, en packning som barnet själv orkar bära. Att packa skapar engagemang och ger barnet trygghet inför äventyret.

Barnstorlek

Ett barn kan använda vuxensovsäck. Sätt bara ett skärp strax under fötterna, så blir det mindre utrymme för den lilla kroppen att värma upp. Sätt en liten lampa i taket under natten för att hjälpa mot mörkerrädslan.


Mera mat!

Den mesta maten du kan göra på en spis går att göra ute. Älskar dina barn makaroner med köttbullar? Kör på, det går precis lika lätt att göra utomhus! Kom ihåg – det ska vara roligt att sova ute för alla och favvomaten gör allt till en fest.

Det är kul att hjälpa till. Att samla stenar till eldstaden eller leta pinnar till elden brukar vara en höjdare. Diska kan också vara både roligt och blött. Extra extrakläder är alltid en bra idé!