Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

3 fakta du vill veta om skins – den vallningsfria skidan

Att valla skidor är för många en självklar del av längdskidåkningen. Men för den som helt vill låta bli finns det en skidtyp som kallas Skin – en helt vallningsfri skida. Hur fungerar det egentligen, och vad finns det för fördelar? Här förklarar vi.

1. Du kan ta steget rätt ut i spåret

Skin-skidan som den kallas, är en ny typ av skida som är vallningsfri. Skidan har en fästzon där man sätter ett så kallad skin. Det ser ut som en stighud ungefär. Skinnen fäster i snön och ger bra grepp utan burk-, klister- eller fästvalla.

2. Lätt att anpassa skidan till terrängen

Åker du i spår med mycket backar och diagonalåkning är ett långt fäste bra. I ett planare spår föredrar du det korta fästet eftersom det ger dig bra glid i stakningen. På Skin-skidor är bindningarna som håller fästzonen på plats flyttbara. Det betyder att du kan justera fästet efter behov eller beroende på hur terrängen ser ut.

3. Enkla att underhålla

Efter många härliga turer i spåret blir skinnen till slut smutsiga och det ökar risken för slitage. Skins är enkla att byta när de slitits ned – du sätter bara på ett nytt. Men med underhåll kan de hålla riktigt länge. Specialrengöring hittar du hos en skidspecialist, och de kan också byta ut skinnen när du är i behov av ett par nya. 

Ett extra tips för färden – ge dem lite kärlek då och då

Precis som många andra skidor gillar även skins-skidan lite valla emellanåt. Sätt på glidvalla då och då för ett extra fint glid.

Vill du ha en härlig tur i skidspåren med både fäste och glid – fast utan att lägga ned allt för mycket tid på att valla? Då är skinskidorna kanske något för dig. Vi ser fram emot att träffas ute i spåren – låt äventyret börja. 

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning