Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Så blir du ledare i långfärdsskridsko

Det enda som slår att följa med på en långfärdsskridskotur är att leda den. Bli ledare hos oss!

För de allra flesta ser vägen till att bli långfärdsskridskoledare inom Friluftsfrämjandet ut på ungefär samma sätt oavsett i vilken lokalavdelning du brukar åka. Det börjar oftast med att du visat intresse för verksamheten på något sätt och att du i samband med en tur får frågan om du vill hjälpa till med något. Det kan vara det allra enklaste, som att åka bredvid någon som behöver lite extra stöd och uppmuntran. Eller att du har någon speciell kunskap eller erfarenhet från något annat håll som det visar sig att gruppen är intresserad av. Sedan börjar bollen liksom rulla.

Ytterst är det din lokalavdelning, oftast styrelsen, som avgör vem som ska vara ledare. Ofta är det din grenledare som försöker hitta nya ledare och som kanske ställer frågan om du är intresserad. Men det går också bra att själv anmäla intresset, naturligtvis.

Många lokalavdelningar samlar sina ledare till olika aktiviteter och kanske är du välkommen att vara med på dem utan att ha gått ledarutbildning eller att vara formellt utsedd som funktionär. Fråga! Det är vanligt att lokalavdelningarna har en grupp funktionärer som är ett slags medhjälpare på isen som är erfarna och kunniga och hjälpsamma men som kanske inte vill eller ännu fått möjlighet att gå en ledarutbildning. Det är lokalavdelningen som avgör vilka uppgifter och befogenheter en funktionär kan ha. Ibland fungerar de som köpersoner och har då fått en lokalt genomförd utbildning för att veta vad som gäller. Men en funktionär ska aldrig ha ansvar för en tur, eller leda den. Det ska bara ledare göra och de har alltid en gedigen utbildning som genomförs av din region.

Ledarutbildning i tre steg

Ledarutbildningen för långfärdsskridskoledare är indelad i tre steg och styrs av en nationell utbildningsplan. Under det första steget går man igenom grundläggande saker kring konsten att leda turer på ett tryggt och säkert sätt inom Friluftsfrämjandets ramverk. Det andra steget är att man under en period av en till två säsonger praktiserar tillsammans med mer erfarna ledare. Under det tredje steget knyter man ihop säcken, delar erfarenheter med andra och befäster och fördjupar sina kunskaper och erfarenheter. Första och tredje steget tillsammans motsvarar en veckas heltidsstudier. Det andra stegets omfattning utgörs mycket av din lokalavdelnings engagemang och ditt eget intresse.

Innan du går ledarutbildningen ska du vara trygg och säker med din egen skridskoåkning och du ska alltid vara anmäld av din lokalavdelning. Håll utkik inom din region efter var och när nästa ledarutbildning planeras och hör dig för inom din egen eller annan näraliggande lokalavdelning om de ser just dig som sin nya ledare.

 

Bli ledare

Det enda som slår att ta del av äventyret, är att leda det. Få saker slår känslan av att vara den som ger deltagarna förtroende. Ditt engagemang bidrar till att människor kommer ut i naturen. Är du redo att bli en av oss? Bli ledare

Hitta kommande utbildningar

Här hittar du alla våra kommande utbildningar för dig som är eller vill bli ledare! Till utbildningar

Hitta skridskoäventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.