Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

När isarna lägger sig – så tar du dig ut säkert

Att åka långfärdsskridsko är aldrig riskfritt, men med rätt kunskap, utrustning och sällskap behöver det inte bli riktigt farligt. Hur behöver du förbereda dig för att på ett säkert sätt vistas på naturis? Friluftsfrämjandet isexpert Ylva Schöldberg ger råd inför turen.

–  Älskar man långfärdsskridskoåkning är utrustningen alltid packad för att snabbt kunna åka dit isen finns. Det är ett underbart sätt att vara ute, men isen ska tas med stor respekt. Utgå inte från att isen håller bara för att du ser att människor vistas på den. Att åka långfärdsskridskor på naturis kräver egna förberedelser – kunskap, utrustning och sällskap. Känner du dig bara lite osäker är det bästa att följa med på en ledarledd tur, säger Ylva Schöldberg, som är skridskoledare för Friluftsfrämjandet i Stockholm.

Det här ska du ha med dig på turen: 

  • Ispik och extrastav
  • Livlina kompletterad med ett förlängningsband och en karbinhake
  • Ryggsäck med midjerem och grenrem
  • Isdubbar med visselpipa
  • Vattentätt packat ombyte, både jacka och byxor, förstärkningsplagg och matsäck. 
  • Två kompisar eller gärna ett helt gäng!

Varför då?

Kunskap
För att kunna ge sig ut på isen måste du eller någon i ditt sällskap ha rätt kunskap. Det handlar om att ha kunskap om isen, vädrets påverkan på isen, vad du gör om du eller någon i ditt sällskap plurrat samt utrustningens och sällskapets betydelse. Om du inte har kunskapen själv, behöver du åka tillsammans med någon som har den. Genom att följa med på en ledarledd tur får du uppleva ett rolig, lärorik och trygg tur oavsett om du besitter kunskapen eller inte.

Sällskapet
Att åka flera stycken är ju oftast roligare än att åka själv tycker många, och det är ju en anledning i sig. På långfärdsskridskoturen är det också din bästa livförsäkring. Ute på isen är ditt sällskap din yttersta trygghet ifall något går fel. Ifall du själv, eller någon av dina kompisar går igenom isen och inte kan ta sig upp kan de andra hjälpa till – en rädda, en larma eller om två åker i så är det en kvar. Håll avståndet till varandra, så att ni inte åker i allihopa! 

Ispiken och isdubbarna
Ispiken har två användningsområden. Den viktigaste är som skridskoåkarens känselspröt för isbedömning. Med övning kan du lära dig att med några slag bedöma isens kvalitet och tjocklek. Det andra användningsområdet är till stakning och balanshjälp i motvind och på svåråkt underlag. Isdubbarna ska sitta högt upp under hakan för att inte hänga och slänga, och för att du ska nå dem lätt om du hamnar i vattnet. Löst hängande isdubbar kan ge skador i ansiktet vid framåtfall. Ha gärna en visselpipa ihop med isdubbarna om du behöver påkalla uppmärksamhet.

Ryggsäcken
Om du hamnar i vattnet är ryggsäcken din flytväst, och utan lina är det väldigt svårt att få hjälp att komma upp på isen igen, så båda är helt nödvändiga när du åker på naturis. Ryggsäcken ska innehålla ett vattentätt packat ombyte, förstärkningsplagg och matsäck. Den fungerar som dels som flythjälp om du plurrar och även i viss mån som huvud­skydd om du skulle råka falla bakåt. Att ha hjälm är dock det allra bästa skyddet för huvudet. Ryggsäcken ska vara lågt placerad för att inte störa balansen och för att fungera bra som flythjälpmedel. Det är viktigt att den sitter tajt på ryggen.

Ombyte
Ombytet i ryggsäcken ska vara komplett, det vill säga – även innehålla jacka och byxor. Att åka hem i en blöt jacka är inget att rekommendera.

Kom ihåg att när du behöver ditt ombyte så kommer du att vara blöt och kall. Därför är det bra att packa i ett system med början uppifrån och avslutas med byxorna underst som gör det lätt att byta om utan att blöta ned de torra kläderna. Det tyngsta packar du närmast kroppen och långt ned i säcken.

Livlinan
Livlinepåsen placeras utanpå ryggsäcken så att den går att nå den även då man ligger i vattnet. Den lösa änden fästs i ryggsäckens midjerem med hjälp av ett förlängningsband. Det sker en del tester med att ha livlinans fäste i brösthöjd vilket underlättar när man drar upp en person som inte kan hjälpa till. Testa vad du tycker är bäst när du provplurrar nästa gång. Bandet löper framför kroppen och kan med fördel fästas i ryggsäckens axelrem på ett sätt så att den inte är i vägen men ändå lätt kan tas loss. Ungefär mitt på förlängningsbandet, i axelhöjd på framsidan, fäster man en stadig karbinhake. Om du får en lina kastad till dig fäster du dess ögla i karbinhaken. Då kan kamraterna dra upp dig också om du inte orkar hålla i linan.

Läs mer på www.issäkerhet.se

 

Ylva, Ledare långfärdsskridsko

–Det är mitt motto. Jag vill vakna frisk, fri och full av energi – gör jag det inte så intalar jag mig att det är så. För det är lite så jag är. Jag älskar att hitta på saker, röra på mig och upptäcka. Och så älskar jag kontrasterna, att ena kvällen gå på fin restaurang och dansa på en takbar och nästa dag vara ute på isen.

Ta del av det roliga!

Som medlem får du vara med på massa aktiviteter, magasinet Friluftsliv, attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer. Att vara medlem kostar mindre än en krona per dag!

Bli medlem

Bli ledare

Det enda som slår att ta del av äventyret, är att leda det. Få saker slår känslan av att vara den som ger deltagarna förtroende. Ditt engagemang bidrar till att människor kommer ut i naturen. Är du redo att bli en av oss?

Bli ledare

Hitta skridskoäventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.