Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Förbered dig för plurret hemma

Rätt packad blir din ryggsäck inte bara ett flythjälpmedel, själva ombytet går också mycket lättare.

Själva kärnan i din kompletta säkerhetsutrustning är skridskoryggsäcken. Det finns speciella skridskoryggsäckar på marknaden, men det går i princip bra med vilken mellanstor ryggsäck som helst. Det viktiga är att den är försedd med grenrem så att den inte åker upp när du flyter, och att den rymmer ett komplett torrt ombyte packat i vattentäta påsar.

Det finns inget absolut krav på att du måste packa på ett visst sätt, men tänk dig gärna in i situationen då du behöver använda ditt ombyte. Det är förmodligen kallt, kanske blåsigt. Du börjar själv bli lite stel om fingrarna nu när den värsta upphetsningen av själva plurret minskar. Därför kommer du ha stor hjälp av dina kamrater vid ombytet. Gör dem en tjänst genom att packa sakerna i den ordning du byter om. Det blir också extra lätt om du har packat i två påsar, en för överkropp och en för underkropp.

Överkroppen först

Normalt byter vi om på överkroppen först. Detta av två skäl. Att återställa värmen kring bålen är viktigast, även om du kanske fryser mest om fötter eller ben.

Men viktigare är naturligtvis att vatten rinner neråt. Om du byter om på underkroppen först riskerar du att blöta ner de kläderna om du har en blöt tröja eller jacka kvar på överkroppen. Ofta blir man bara blöt på underkroppen.

Utöver överkroppskläderna bör du i den övre påsen också lägga en liten handduk och gärna ett par diskhandskar eller liknande för att ha då du eller en kamrat hjälper dig att vrida ur de blöta kläderna. Du ska också ha ett sittunderlag eller liknande lätt åtkomligt i den övre delen av ryggsäcken som du kan stå på under tiden du byter om.

Plastpåsar till fötterna

I påsen för underkroppen ska du också packa ner ett par plastpåsar som du kan ta på utanpå dina torra sockar. Detta för att du annars blir blöt om fötterna direkt då skorna kommer att vara blöta. Det finns också vattentäta sockar på marknaden som kan vara värt att prova. Ett par torra filtsulor som passar dina skor är inte heller så dumt.

Komplett ombyte ska vara komplett

Den som aldrig plurrat tänker gärna att man kan spara in på någon detalj i sitt ombyte för att spara vikt i ryggsäcken. Tänk inte så. Det fungerar inte att byta t ex bara underställ och tänka att skalplagg inte blir så blöta. Det är viktigt att återfå värmen så fort som möjligt efter ett plurr och då finns det ingen annan lösning än torra kläder. 

De detaljer som är vanligt att man missar är:

  • Mössa eller hjälmluva
  • Handskar
  • Underkläder
  • Halsduk eller buff

Det är tyvärr också ganska vanligt att det torra ombytet får ligga kvar i ryggsäcken år efter år. För de flesta av oss används det aldrig av den enkla anledningen att vi aldrig plurrar. Ta för vana att prova ditt ombyte så att det fortfarande är rätt storlek och packa om din ryggsäck inför varje säsong.

Annons

Hitta skridskoäventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning