Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Gå spårlöst i fjällen – så tar du hand om matrester, toabesök och skräp

Går det att gå på fjälltur spårlöst? Hur minimerar man i så fall sitt slitage på naturen, hur tar man hand om matrester eller skräp – och hur går man på toaletten utan att lämna några spår? Vi har frågat fjällexperten om hur du kan gå på fjälltur och lämna fjället i bättre skick än du fann den.

Vår vackra fjällmiljö. Vi är många som njuter av den vår, sommar, vinter som höst. Men den behöver att vi tar hand om den extra mycket, så att den håller sig frisk även efter vi åkt hem igen. Att gå på tur innebär förstås att vi har en hel del saker för oss och med oss. Men hur gör man för att göra slitaget på naturen så litet som möjligt, vad gör man av alla förpackningar man har med sig, sina toalettbesök, matresterna och annat skräp som följer med en? Vi har frågat Per Elmhester som arbetar i Friluftsfrämjandets Utbildningsteam Fjäll och utbildar våra certifierade fjälledare om vad du som vandrare kan tänka på.

 

Hur diskar man och tar hand om matrester i fjällen?

Att ena sekunden njuta av majestätiska fjällvyer och den andra kliva i gammal kalops är kanske inte drömmen. Äta måste vi, av praktiska skäl, men ifall det skulle bli matrester behöver vi se till att det inte stör naturen eller andra vandrare. Gå bort från leden och göm matresterna under en sten eller gräv ned dem. Vissa rester kan förstås bli mat till andra djur och fåglar och dem kan du ”gömma lagom mycket” så att djuren kan hitta dit, men så att de inte syns från leden. Potatismos och annat svårtuggat behöver du inte lämna till nästa sittning. 

Med mat kommer disk – lagom roligt men klurigt att undvika. Använd en diskbalja eller kokkärl att diska i. Gå bort en bra bit från vattenkällan, så att det du häller ut filtreras genom marken och inte rinner tillbaka i vattnet. Använd ett biologiskt nedbrytbart diskmedel. Vissa på marknaden kan också användas som tvål ifall du vill spara in på packvikten. 

 

Hur går man på toaletten i fjällen?

Till att börja med – planera dina toabesök! De flesta av oss går på leder där det inte är alltför långa sträckor mellan stugor eller stationer. Där finns iordningställda toaletter att använda, istället för i det fria. Det kan förstås lukta lite fränt, men det är ett mycket trevligare alternativ än att alla gör sina behov längs lederna. 

Om du ändå behöver gå under turens gång, se till att gå ifrån leden. Välj en plats med liten risk för att andra vandrare ska upptäcka dig, eller riskera att trampa i din toalett senare. Var uppmärksam så att du inte hamnar vid en vattenkälla – då sprids mikroorganismer i vattnet.  Tänk på att det kan vara någon längre ned i strömmen som tar vatten att dricka eller laga mat med – vi glädjes alla åt ett rent fjällvatten! Gräv en grop för ditt toabesök om det går, annars leta upp en sten, gör dina behov och lägg stenen ovanpå.

De flesta använder gärna toapapper och dessa vill vi verkligen inte ha blåsande omkring på fjället. Ha med en tändare och en skräppåse, exempelvis hundbajspåsar som är lätta och tar lite plats, där du kan samla ditt papper efter du gjort dina behov. Antingen eldar du upp pappret, eller tar det med dig i din skräppåse och slänger vid stationernas sopkärl.


Finns det annat slitage på naturen man som vandrare kan undvika?

Använd spängerna och befintliga stigar
Naturen i fjällen har en väldigt kort växtperiod, och att gå på fjällmarken utgör alltid en risk för slitage. Vi vill ju så gärna vistas där ändå och som tur är finns ofta redan gjorda stigar. Använder vi dem kan vi behålla resten av marken frisk och vacker att betrakta. Gör därför inte egna stigar, utan använd de som redan finns. Undvik att gå precis bredvid dem då det gör dem bredare. Spänger är ett annat sätt att skydda fjällmarken på och minska slitaget – gå på spången och inte bredvid. De läggs ofta ut på fuktiga marker som är än mer ömtåliga. 

Plocka upp efter varandra
Skräp i naturen – som det skär i natursjälen! Men det mesta skräp som ligger ute på fjället är det faktiskt någon som bara har råkat tappa – inte slängt med mening. Ha alltid med en skräppåse för ditt egna skräp som du producerar under turen, och för att plocka upp det du ser från andra. De som råkat tappa något kommer garanterat uppskatta att du hjälper till att plocka upp efter dem. Hjälps vi alla åt gör vi en stor insats för naturen. Den blir finare att se på och det blir dessutom svårt att medvetet slänga något, då det syns så väl. 

Några slutliga tips

– Om du vill göra en eld längs vägen, var rädd om mark, vegetation och träd i närheten. Gör en ordentlig eldstad. En tumregel är att det helst inte ska synas att man har varit där.

– Tänk på skräpmängden redan när du planerar och packar inför din tur. Minska antalet förpackningar och få en lättare ryggsäck på köpet!

– Var rädd om träd och buskar när du vandrar, cyklar eller på vintern åker offpist. Med en kort växtsäsong har naturen svårare att repa sig från yttre påverkan. 

 

Fjällturer

Mer om fjällturer