Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Mörkercykling – så gör du

Tiden går fort när en har roligt sägs det, och extra så under årets kortare dagar. Det är en särskild upplevelse att återupptäcka spåren då och mörkercykla. Och tillfällena är många – redan efter jobbet är det ju numera mörkt.

Under en cykletur på hösten kan det snabbt skifta från värmande höstsol till kyligt mörker. Vad är då bra att ha med sig på höstturen?

Lyset

Det viktigaste att tänka på när det är mörk ute är att det är just det – mörkt. Du behöver två lampor. En riktigt stark längst fram på cykeln, minst 2000 lumen, och en lite svagare på hjälmen. Med bra belysning behöver du inte sänka farten utan kan susa fram i precis den takt du eller ditt sällskap önskar. 

Tar du dig ut på vägen behöver du en baklykta och gula reflexer på sidorna. En reflexväst är också bra.

Håll ihop

I mörkret är det lättare att tappa bort varandra. Cyklar ni i mörker är det fördelaktigt att cykla på ett spår ni känner sedan tidigare. Som vanligt är det en ledare fram och en längst bak i ledet som har övergripande koll på gruppen och omgivningen. Lyssna noga på instruktioner från ledaren och var uppmärksam på flera stopp på stigen som nu behöver göras i mörkret. Som deltagare är det bra att ha koll på den som är före och efter i ledet. Om ni skulle komma bort från varandra är det bra att ha en laddad mobiltelefon och telefonnummer till alla i gruppen. 

Anpassa kläderna

Så fort det blir mörkt sjunker temperaturen. Det kan vara knepigt att klä sig när vädret är kallare, och just klädseln är faktiskt grundförutsättningen för en härlig tur. Med kallare och fuktigare luft behöver du anpassa din klädsel. Tänk lager på lager och prova dig fram. En förstärkningsjacka skyddar mot både vind och fukt. Handskar och täkta ben och armar skyddar mot kvistar och grenar. Kom ihåg reflexer.

Ha en spännande kväll!
 

Ta med rätt utrustning

När du cyklar med oss är det viktigt att du har med utrustning för att kunna laga eventuella punkteringar och annat småstrul som kan uppstå under turen. Ledaren brukar ha med sig mer avancerade verktyg, för att ni även ska kunna laga till exempel kedjebrott. Det enda du kan vara säker på är att något alltid går sönder tids nog!

Klä dig rätt för cykelturen

Kvällsturer brukar vara några timmar så se till att du har kläder som fungerar för såväl väntan som ansträngning, det kan bli både svettigt och kallt. Vi rekommenderar en tajt ryggsäck med extra plagg, vatten och något energirikt så att även den sista backen blir en njutning.

Hitta äventyr på cykel

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.