Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Tillbaka till rötterna med Shinrin Yoku/Skogsbads-vandring

I en stressig vardag söker sig många ut i friluftslivet för att hämta ny energi. Men finns det något sätt att njuta ännu mer av naturen, mer än att bara gå ut i den? I Nackareservatets varierande skog träffar vi Sveriges första certifierade Shinrin Yoku- guide, Petra Ellora Cau Wetterholm.

– Håll ut armarna framför er. Vidga dem sedan åt sidorna så långt ni kan, men ändå så ni ser händerna inom synfältet, börjar Petra.

Det begränsade tunnelseendet använder vi på stadsgatorna och när vi går och grubblar. I naturen kan vi expandera vårt synfält och behöver inte begränsa oss – vi kan öppna våra sinnen och bjuda in naturen till närsyn.

Metoden heter Shinrin Yoku eller skogsbad som handlar om att närma sig naturen genom att gå väldigt nära – bjuda in träd, mark, växter och småkryp. Först måste vi aktivera de fem kända sinnena - syn, hörsel, lukt, känsel och doft. Men vi får snart veta att vi har många fler, nämligen 14 sinnen. Lokalsinnet, kroppsradar, är ett av dem och är vår förmåga att orientera oss, liksom speglingen, som vi använder när vi omedvetet härmar den vi pratar med. Naturen är flödig och rörlig och det påverkar oss på fler sätt än vi först anar.

– Gör som de små barnen. De korsbefruktar sinnena, smakar på jorden, förundras, är nyfikna och vill utforska, uppmanar Petra. 

Många av oss lider av ”naturbrist”. Shinrin yoku kommer från Japan, med en historiskt lång relation med naturen. Men idag mår utarbetade och stressade japaner i stora städer så dåligt att vissa väljer att ta sina liv. De lever helt avklippta från naturen, liksom många av oss i stora städer. Det japanska hälsoministeriet instiftar därför läkande Hälsoparker, som det nu finns 60-70 stycken av i Japan.  

– Se på naturen som genom ett förstoringsglas, säger Petra. Vi upptäcker då att vitmossans tentakler liknar träd, och lavan på stenen ser ut som ett landskap! Vi lägger händerna på jorden och försöker tänka oss trädens osynliga rotsystem, som är dess kommunikation, träd till träd, i Wood Wide Web.

Innan vi går hem utförs en teceremoni med ett skogste – örter hämtade ifrån skogen. Kanske är det mer skogsbad även vi i Sverige behöver, för att komma ned i varv, utnyttja naturens välgörande egenskaper till fullo och må bättre i vardagen.

AV: Ingela Bendt