Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Närvaro hittar man i naturen – möt en av våra kursledare i Naturparkour

Sedan ett år tillbaka är han en uppskattad ledare och inspiratör, som med charm och eftertänksamhet gör ledarskapet till ett kall för sina ledar-elever. För Don Piili är parkour mer än bara ett träningssätt eller en sport. Det är en filosofi som handlar om närvaro och gemenskap.

Av: Felicia Hegethorn

 

I parkour stöter man ofta på de två sidorna av allt. Det behövs både en stark kropp och ett stabilt sinne för att ta sig fram snabbt och säkert. På samma sätt finns det två delar i utövandet, stadsmiljön och naturen. För en erfaren parkourare är alla lika självklara.

–     En del av parkour är att hitta en inre frid, tänk mindfulness. Det gör man som bäst i naturen. Där hämtar man styrka som man bär med sig in till stan där det är mycket stress och trafikbuller.

 

Friluftsfrämjandet - en naturlig fortsättning vidare

Sedan tidigare är Don utbildad i parkour och till parkourledare. Alltid kännetecknad av sin mjuka gestalt, stora byxor och den ständigt närvarande kepsen. Mötet med Friluftsfrämjandet var en självklarhet. De byggda miljöerna blir tillslut lite fyrkantiga. I naturen å andra sidan finns kontrasten, mjukade mark och mindre förutsägbar omgivning. Inte minst en plats där grannar inte blir trötta på träningen utanför dörren.

–     Att bli ledare i Naturparkour är en direktlänk till vad jag vill göra i mitt liv just nu: sprida parkouren, stärka mina medmänniskor och samtidigt hitta glädjen och lugnet i naturen. Det är nyckeln till att kunna hjälpa andra att bygga upp sitt ledarskap, samtidigt som jag får bygga upp min egen.

 

Att vara ledare handlar om gnistor

Don har i sitt liv haft många ledare närvarande. En stark mamma med egenföretagarens driv, fritidsledare som skapat trygghet och gett visdom och inte minst parkourledare som inspirerat och visat på alla livets möjligheter. För Don är ledarskap som en slags glöd:

–     Det finns massa olika glöd och gnistor i folk. Men ledarskap är en särskild. Den finns hos jättemånga naturligt. Vara där, hjälpa, ge tips. Allt det är ledarskap, men man kanske inte än har tekniken eller pedagogiken. Det är stort att tänka att jag har kunnat ge någonting till en annan människa.

Don har en förmåga att göra varje ämne, vare sig det är natur, parkour eller ledarskap, till ett ämne fullt av mening och värme. Det är något som identifierar hans ledarstil. Att börja med parkour kan kännas lite osäkert, skrämmande eller kanske komplicerat. Men det är egentligen något för alla. Med en stabil ledare och en hjälpande hand.

För Don är ledarskap något personligt. Utgångspunkten är att bli accepterad för den man är och från det kan man utvecklas vidare. Detsamma gäller parkour.

–     När vi tränar parkour gör vi det tillsammans, hjälper och lär varandra. Vi testar vi oss fram och ser varandras styrkor och svagheter. Med en ledares grundteknik spelar det ingen roll vilken nivå man är på. Alla stöttar och lär av varandra.

 

En del av framtiden som kursledare

Dons första tillfälle som kursledare blev till en mötesplats där ett dussintal unga fick lära känna varandra och dela erfarenheter, både som naturälskare och parkourutövare. Inte minst fick de lära känna Don och få ta del av hans engagemang för ett välmående sinne och kropp. Det som är en hjärtefråga för såväl Friluftsfrämjandet som i Naturparkour.

Våra kursledare är en del av Friluftsfrämjandets ryggrad – Don är en av dem. Det är där kunskapen tar sitt första steg ut till våra ledare, våra medlemmar och vidare. Hos oss hittas tusentals eldsjälar som med stor passion, gång på gång förmedlar kärleken till friluftslivet och ledarskapet, som så väl känns igen i Friluftsfrämjandet. Det är vi väldigt stolta över.

 

Är du intresserad av att bli kursledare? Hör av dig till din region, de ser fram emot ditt samtal!

 

 

Hitta utbildningar

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning