Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Utblick – mitt i prick

En intensiv helg i oktober samlades massor av Friluftsfrämjar-ledare för att fylla förråden med kunskap, skratt och nya bekantskaper. Helgen kallades Utblick och blev en satsning som satt mitt i prick.

AV: Cajsa Rännar

– Ahaaa, det ska vara en ögla i en ögla. Ja titta, då sitter den ju fast. 

Det är workshop i ”tarp och vindskydd” och Jänny Olsson bråkar med repet och knoparna. Anna Berndtsson kommer till hennes hjälp och tillsammans listar de ut hur den första knopen måste slås för att presenningen ska sitta stadigt mellan träden. 

De drar repet till trädet intill, gör fast det med en likadan knop och slänger över den gröna presenningen. 

– Men nu räcker den ju inte ner här, suckar Anna Berndtsson.

Repet sitter för högt och presenningens öljetter når inte ner till marken. De måste sänka repet. Men det visar sig lättare sagt än gjort, den där dubbelöglan var visst inte riktigt rätt ändå. Gruppen kliar sig lite unisont i huvudet och ropar ”Fröken!!”.

Vi är på Utblick, en utbildningshelg för hela Friluftsfrämjandet arrangerat av Friluftsfrämjandets Region Öst på småländska friluftsanläggningen Isaberg. Runt omkring det höstvackra berget och den intilliggande sjön rör sig närmare 250 Friluftsfrämjarledare som på massor av workshops, aktivitetspass och föreläsningar får utveckla sin friluftskunskap, sitt nätverk och sitt ledarskap. 

Adrian Clark från Linköping leder under helgen workshops i eld, i att sätta upp tarp och vindskydd samt i att hantera kniv och yxa och hans pass är både välbesökta och väldigt uppskattade. Leende kommer han nu presenningsgruppen till undsättning. 

– Jo, här behöver ni en sibirisk slagknut, säger han och visar något som ser så enkelt ut när han gör det men som vi inser kommer att bli en utmaning att lära sig. 

– Det måste gå fort, det kanske spöregnar på oss och vi är trötta och hungriga. Och den här knopen kan man göra med stora vantar på, det är därför den heter som den gör. Titta vad fort det gick, skrattar han med sedvanlig självdistans när han ser gruppens förvirrade och koncentrerade miner och gör den ingen, lite långsammare den här gången. 

Nere vid sjön steker höstsolen nästan orimligt varmt. Det är oktober men känns som slutet av augusti. Stranden är full av eldstål, tändvirke och färgglada plastlådor med ingredienser i. En av helgens mest populära workshops hålls här av Friluftsfrämjandets partner Light my Fire. Det handlar om att göra upp eld och om att laga mat, riktigt god mat dessutom. 

– Åh herrejösses, utbrister Peter Lindström när han tar en tugga av sin tunnbrödsrulle med viltkorv, ost- och senapsspetsat potatisstomp och hemgjord ketchup. 

– Det här var riktigt jättegott!

Till efterrätt vankas Lingonberry Angel Pie direkt på stormköket, men först ska det diskas efter varmrätten. 

– Olle, smet du från disken?! hojtar Peter från baljorna. 

Matlagskompisen Olle mumlar något undvikande uppifrån stranden.

– Jaha, men då får du ta disken efter efterrätten. Någon ordning får det vara!

Annika Eriksson från Stenungssund berättar över de snart rena plastlådorna och kastrullerna att målet med helgen var att lära sig surra en trefot och att använda tändstål. 

– Och det har jag gjort! Så nu är allt annat bonus. 

Hos Anders Ohlsson, ordförande i Friluftsfrämjandets Region Öst, har planerna för den här helgen funnits i huvudet i flera år. 

– Vi ville skapa ett komplement till ledarveckorna i Idre, som hålls sommar och vinter. Lite mer koncentrerat och lättare att resa till för dem som bor i södra Sverige. Vi ville erbjuda både inspiration, möten och utbildning och såhär direkt efteråt är det svårt att vara något annat än nöjd och stolt. Det har varit en fantastisk stämning under helgen och det tycks som deltagarna är nöjda och glada och vill komma tillbaka nästa år.