Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Bli skidlärare i Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr i skidbacken. Som ideell skidlärare bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Våra skidlärare gör stor skillnad för barn och unga genom att ge dem möjlighet att lära sig åka skidor på hemmaplan och skapa en livslång kärlek till skidåkning.

Friluftsfrämjandets skidverksamhet består i huvudsak av skidskolor i 80 olika ”hemmabackar” runt om i Sverige. 25 av dessa skidanläggningar driftar vi själva. Utöver skidskola erbjuder vi även ”Freeskiers” för ungdomar som vill träffas och åka hemmabacken i organiserad form, utan tävling och prestationskrav.

Målet med skidlärarutbildningen är att du ska få kunskaper och färdigheter för att tryggt och tydligt kunna leda skidskolor och -grupper. Som skidlärare i Friluftsfrämjandet utvecklas du tillsammans med några av de bästa skidlärarna i Sverige. I fokus står ditt ledarskap – din förmåga att utifrån dina erfarenheter och egenskaper kunna reflektera över och utveckla dig själv som skidlärare.

Som framtida skidlärare inom Friluftsfrämjandet utbildas du inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. För att påbörja utbildningen ska du vara medlem, vara en god företrädare för Friluftsfrämjandet, ha stöd av din lokalavdelning, samt kunna åka med parallella skidor i alla backar. Stödet från din lokalavdelning är viktigt, eftersom det är i lokalavdelningarna som verksamheten planeras och bedrivs. Lokalavdelningen har i vissa fall möjlighet att betala din utbildning, och kan hjälpa dig komma i kontakt med andra skidlärare.

Friluftsfrämjandets skidlärarutbildning är början på en karriär inom alpin-, telemark- och snowboardåkning och en bra merit i ditt CV. Som skidlärare utbildas du inom ledarskap, teknik, analys, säkerhet, fysiologi, pedagogik, metodik och utrustning.

Friluftsfrämjandets utbildningsmetodik kännetecknas av friluftsupplevelser, dialog och reflektion. I det enskilda utbildningspasset tillämpar vi en mängd olika metoder och arbetssätt. Genom att stimulera dialog, reflektion och erfarenhetsutbyte skapas en djupare insikt om det egna ledarskapet, deltagarnas olikheter och gruppens upplevelse. Som ledare behöver du ha god social förmåga och trivas med samarbete i grupp.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som skidlärare inom Friluftsfrämjandet är du ideellt engagerad. Tillsammans med tusentals andra ledare skapar du små som stora äventyr för gammal som ung. Tillsammans gör vi friluftslivet tillgängligt för alla samtidigt som vi verkar för folkhälsa och livsglädje.

I gengäld erbjuder Friluftsfrämjandet dig utbildning, personlig utveckling, gemenskap, ett nätverk av likasinnade, och chansen att leda äventyr. Som skidlärare har du dessutom, utöver medlemsrabatter, ytterligare rabatter och erbjudanden.

Så funkar skidlärarutbildningen

För att påbörja utbildningen bör du ha fyllt 16 år och ska ha genomfört e-utbildningen Friluftsfrämjandets värdegrundsutbildning.

Friluftsfrämjandets skidlärarutbildning består av en introduktionsutbildning och fyra ytterligare utbildningsnivåer som gör dig behörig till att ta en Svensk skidlärarexamen. Introutbildningen är 16 timmar. En utbildningsnivå består av 7 dagar, plus praktik och certifiering.

Redan efter introutbildningen kan du jobba som hjälpledare i skid- och snowboardskola i någon av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar.

Efter Utbildning 1 kan du som skidlärare leda skid-/snowboardskola i någon av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar eller på en skidanläggning, för nybörjare och med fokus på barn (upp till parallella skidor).

Efter Utbildning 2 kan du leda grupper för utveckling av parallell sväng och själv organisera skidskola inom Friluftsfrämjandet.

Efter Utbildning 3 kan du leda grupper upp till svart nivå och leda utvecklingsprocesser för skidledare i lokalavdelningen.

Efter Utbildning 4 kan du utveckla avancerade åkare, bli kursledare i Friluftsfrämjandet och ta Svensk skidlärarexamen.

Är du redo att bli en av våra skidlärare?

Om du vill utbilda dig till skidlärare inom Friluftsfrämjandet ber vi dig fylla i intresseanmälan nedan.

Kanske har din lokalavdelning ingen skidverksamhet. I så fall kan du byta lokalavdelning genom att kontakta medlemsservice. Eller, hjälpa din lokalavdelning starta upp verksamhet inom ditt intresseområde. Du kommer inte att känna dig ensam – vi är hundratals skidlärare i hela landet som stöttar varandra.

Om du vill bli skidlärare men ännu inte kan åka med parallella skidor i alla backar så föreslår vi att du skaffar dig mer erfarenhet genom att delta i vår verksamhet.

Om du har frågor om vår skidlärarutbildning så kontakta din lokalavdelning.

Vill du bli skidlärare i Friluftsfrämjandet?

Skicka in en intresseanmälan här nedanför, så ser vi till att du kommer i kontakt med din lokalavdelning, och hittar en ledarutbildning som passar dig. Kanske tar det ett par dagar innan någon kontaktar dig, eftersom lokalavdelningarna jobbar ideellt.

Är du medlem i Friluftsfrämjandet?

Hitta skidlärarutbildningar

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.