Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Bli skidlärare i Friluftsfrämjandet

Som skidlärare i Friluftsfrämjandet utvecklar du din och andras skidåkning med några av de bästa skidlärarna i Sverige. Du ger barn och unga möjligheten att lära sig åka skidor och ha roligt i hemmabacken, utan prestationskrav.

Friluftsfrämjandets skid- och snowboardverksamhet består i huvudsak av skidskolor i 80 olika backar runt om i Sverige. 25 av dessa skidanläggningar driver vi själva. Utöver skidskola erbjuder vi även skidåkning för medlemmar med funktionsvariation, samt ”Freeskiers” för ungdomar som vill träffas och åka hemmabacken i organiserad form. Verksamheten sker utan tävling och prestationskrav.

Friluftsfrämjandets skidledarutbildning är början på en karriär inom skid- och snowboardåkning och en bra merit i ditt CV. 

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ideell skidledare, som är det vi kallar skidlärare i Friluftsfrämjandet, bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ledare verkar du för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. I gengäld får du utbildning och en kontinuerlig utveckling, gemenskap med likasinnade och chansen att leda egna äventyr i skidbacken.

Så funkar utbildningen till skidlärare

Friluftsfrämjandets skidledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Vår metodik kännetecknas av friluftsupplevelser, dialog och reflektion.

Målet med utbildningen är att du ska få färdigheter för att leda andra. Genom utbildningen skapas insikt om ditt ledarskap, deltagarnas upplevelser och gruppens olikheter.

Friluftsfrämjandets skidledareutbildning består av en introduktionsutbildning och fyra ytterligare utbildningsnivåer som gör dig behörig till att ta Svensk skidlärarexamen. Introutbildningen är två dagar, sedan består varje utbildningsnivå av sju dagar, plus praktik och certifiering. Utbildningen fokuserar på ledarskap, teknik, analys, säkerhet, fysiologi, pedagogik, metodik och utrustning.

Efter respektive utbildningsnivå ska du kunna:

  • Introutbildningen: Jobba som hjälpledare i skid- och snowboardskola i någon av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar.
  • Utbildning 1: Leda och undervisa nybörjare som ännu inte åker med parallella skidor.
  • Utbildning 2: Leda och utveckla deltagare som åker parallellsväng och själv organisera skidskola inom Friluftsfrämjandet.
  • Utbildning 3: Leda och utveckla åkare upp till svart nivå och leda utvecklingsprocesser för skidledare i lokalavdelningen.
  • Utbildning 4: Utveckla avancerade åkare i alla typer terräng, verka som kursledare i ett utbildningsteam och avlägga Svensk Skidlärarexamen

Förkunskaper

Som skidledare behöver du trivas med samarbete i grupp. När du börjar din ledarutbildning ska du kunna åka med parallella skidor i alla backar. 

Om du vill bli skidlärare men ännu inte klarar förkunskapskraven – skaffa gärna mer erfarenhet genom att först delta i vår verksamhet.

Vill du bli skidlärare i Friluftsfrämjandet?

Skicka in en intresseanmälan så kontaktar din lokalavdelning dig. Kanske tar det en vecka eller två, eftersom lokalavdelningarna jobbar ideellt. Vad roligt att du är nyfiken på att bli ledare – varmt välkommen!

Är du medlem i Friluftsfrämjandet? *

Friluftsliv för alla

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Vi strävar efter att spegla samhällets mångfald och erbjuda verksamhet som är välkomnande, anpassad och trygg för alla.

Möt våra ledare

Linnéa, ledare skidor

Att inspirera tjejer till att fortsätta åka skidor och vågar utmana sig själva mer i skidbacken är något jag brinner för. Jag vill kunna vara den som öppnar upp ett nytt intresse, dela med mig av det jag själv älskar att göra och förhoppningsvis inspirera någon annan. Det var därför jag blev skidlärare.

Carl, ledare skidor

1986 gick jag min första ledarkurs – intro skidor. Idag är jag ledare i skidskolan, men utbildar även nya ledare och kursledare. Men jag är lika mycket deltagare. Det är ofta man träffar mig på skridskoturer, på paddlingar, längdturer, klättringar eller på cykeln...