Just nu kan vissa saker ta något längre tid att utföra, p.g.a driftstörningar. Läs mer här.

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Bli telemarkslärare i Friluftsfrämjandet

Som telemarksledare i Friluftsfrämjandet jobbar du med några av de bästa telemarkslärarna i Sverige. Du får chansen att utveckla din telemarksåkning samtidigt som du gör det möjligt för fler skidåkare att lära sig en till disciplin.

Friluftsfrämjandets skid- och snowboardverksamhet består i huvudsak av skidskolor i 80 olika backar runt om i Sverige. 25 av dessa skidanläggningar driftar vi själva. Verksamheten sker utan tävling och prestationskrav.

Friluftsfrämjandets telemarksledarutbildning är början på en karriär inom skidåkning och en bra merit i ditt CV.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ideell telemarksledare, som är det vi kallar telemarkslärare i Friluftsfrämjandet, bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ledare verkar du för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. I gengäld får du utbildning och en kontinuerlig utveckling, gemenskap med likasinnade och chansen att leda egna äventyr i skidbacken.

Så funkar utbildningen

Friluftsfrämjandets telemarksledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Vår metodik kännetecknas av friluftsupplevelser, dialog och reflektion.

Målet med utbildningen är att du ska få färdigheter för att leda andra. Genom utbildningen skapas insikt om ditt ledarskap, deltagarnas upplevelser och gruppens olikheter. 

Friluftsfrämjandets utbildningar inom telemark består av en introduktionsutbildning och fyra ytterligare utbildningsnivåer som gör dig behörig till att ta Svensk skidlärarexamen. Introutbildningen är två dagar, sedan består varje utbildningsnivå av sju dagar, plus praktik och certifiering. Utbildningen fokuserar på ledarskap, teknik, analys, säkerhet, fysiologi, pedagogik, metodik och utrustning.

Efter respektive utbildningsnivå ska du kunna:

  • Introutbildningen: Jobba som hjälpledare i skidskola i någon av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar.
  • Utbildning 1: Leda och undervisa nybörjare som ännu inte åker med parallella skidor.
  • Utbildning 2: Leda och utveckla deltagare som åker parallellsväng och själv organisera skidskola inom Friluftsfrämjandet.
  • Utbildning 3: Leda och utveckla åkare upp till svart nivå och leda utvecklingsprocesser för skidledare i lokalavdelningen.
  • Utbildning 4: Utveckla avancerade åkare i alla typer terräng, verka som kursledare i ett utbildningsteam och avlägga Svensk Skidlärarexamen

Förkunskaper

Som telemarksledare behöver du trivas med samarbete i grupp, och när du börjar din ledarutbildning ska du kunna kunna åka med parallella skidor i alla backar. 

Om du vill bli telemarksledare men ännu inte klarar förkunskapskraven – skaffa gärna mer erfarenhet genom att först delta i vår verksamhet.

Vill du bli ledare i telemark?

Skicka in en intresseanmälan så kontaktar din lokalavdelning dig. Kanske tar det en vecka eller två, eftersom lokalavdelningarna jobbar ideellt. Vad roligt att du är nyfiken på att bli ledare – varmt välkommen!

Är du medlem i Friluftsfrämjandet? *

Friluftsliv för alla

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Vi strävar efter att spegla samhällets mångfald och erbjuda verksamhet som är välkomnande, anpassad och trygg för alla.

Möt våra ledare

Johan, ledare telemark

Sophia, ledare telemark