Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-12-02)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Systerskap i skidbacken

2016-12-13

Skidbacken kan ofta vara en förhållandevis mansdominerad plats. På flera håll och kanter i Friluftsfrämjandet arbetas det därför för att tjejer ska våga ta mer utrymme. Här är tre lokalavdelningar som satsar på kvinnorna.

Inspiration och pepp är minst lika viktigt som skidåkningen. I varje fall om man tittar på tre satsningar som har gjorts på skidåkande kvinnor inom Friluftsfrämjandet. Fokus har lagts på att bygga upp självförtroendet på skidor, att hjälpa och boosta varandra.

Tjejer På Snö

En som valt att engagera sig i en tjej-satsning är Marianne Gutsch, aktiv i Norrköpings lokalavdelning och inom Region Östs Alpina Utbildningsteam.

– I många alpina utbildningsteam är majoriteten män, och för att försöka ändra på det startade vårt team ett projekt som heter ”Tjejer På Snö”. Det handlade om att få fler tjejer att gå vidare i sin skidlärarutbildning och att i förlängningen få med fler tjejer i utbildningsteamen, berättar Marianne.

I tre säsonger drev projektgruppen, bestående av fem tjejer och Marianne själv, satsningen.
– Det gick ut på att skapa skidtillfällen, då man både åker skidor ihop och pratar om vad som är viktigt för oss tjejer. Även om projektet Tjejer På Snö nu är avslutat, kommer vi att fortsätta att ordna skidclinics för bara tjejer.

Avslappnat och prestigelöst

Under samtalen med tjejerna framkom det att det ibland var svårt att få utrymme i backen, då det kan vara en ganska grabbig miljö med allt för stort fokus på prestige. När Marianne och hennes kollegor började arrangera skidclinics för enbart tjejer, märktes det att de utvecklades snabbt och fick bättre självförtroende i den trygga omgivningen som skapades.

– Vi håller även skidtillfällen för bara tjejer på Ledarveckan i Idre, och det brukar vara mellan 10 och 15 deltagare varje dag, med tjejer mellan 15 och 70 år. Omdömen vi får från grupperna är att de har kul, känner sig sedda och att lagom med utmaningar och uppmuntran stärker dem i deras åkning. Under våra clinics ligger vikten på att peppa tjejerna och få dem att tänka positivt kring sin egen skidåkning. Det är avslappnat och prestigelöst, förklarar Marianne.

Snö och systerskap

Några andra som vill lyfta tjejerna i skidbacken är den ideella skidföreningen Snö och systerskap som håller till i Flottsbrobacken i Stockholm. Till Snö och systerskap är alla tjejer välkomna för att åka skidor, ta plats och lära sig om ledarskap. Friluftsfrämjandet i Huddinge ställer upp med skidlärare. – Jag blev kontaktad av initiativtagarna till Snö och systerskap och nappade direkt. Det här är ett sätt för oss att möta nya potentiella medlemmar, men främst är det viktigt att boosta tjejer både i och utanför backen. I skidvärlden tar killarna ofta mycket plats och vi vill ge tjejer chansen att göra och våga det också, berättar Anna Håkansson, grenledare i Huddinge.

Projektet slog väl ut och både skidvana och nybörjare hittade ut till Flottsbro. – Det var fantastiskt att se deras utvecklingskurva. De hade stark vilja och var modiga. Att vi som lokalavdelning sponsrar projektet med instruktörer känns naturligt eftersom det handlar om en grupp vi har svårt att nå. Friluftsfrämjandet bör sprida skidglädje till alla, och särskilt fundera på hur vi kan göra det till grupper som är underrepresenterade i skidbackarna.

Viktigt att fånga upp idéer

Anna skulle rekommendera liknande satsningar för alla lokalavdelningar som har möjlighet. Framförallt tycker hon att man inte ska vara rädd för att tacka ja till initiativ utifrån. – Mycket i Friluftsfrämjandet och i annat ideellt arbete handlar om att fånga upp goda idéer och låta personer ta ansvar för att driva projekt de brinner för. Vi har ställt upp med ledare som tycker att detta är en jätterolig satsning. Som grenledare har man kanske fullt upp med administration, men möjligtvis finns det andra i lokalavdelningen som är intresserade. Det är jätteviktigt att omhänderta människors engagemang.

Tjejkvällar i backen

Även Jacob Christensson, grenledare i Vetlanda brinner för att sprida skidglädje. Förra säsongen drog skidskolan igång en satsning på tjejkvällar i backen. – En kille som är engagerad i skidskolan frågade sin fru och hennes närmaste vänner om de ville dra ihop ett gäng och åka skidor ihop. Det spontana infallet ledde till själva satsningen, berättar Jacob.

Projektet går ut på att tjejgrupper som redan känner varandra kan boka in en tjejkväll i backen. Det kostar 295 kronor och då ingår liftkort, fika och instruktör i 2,5 timmar.
– Det har gett ringar på vattnet. Vi har inte annonserat någonting utan vetskapen om tjejkvällarna har spridits via kompisars kompisar.

”Alla måste få ta plats”

Anledningen till Vetlandas tjejsatsning är att man har sett ett behov av att peppa tjejerna lite extra.

– Övervägande har de duktiga skidåkarna i backen varit killar. Ofta känns det som att mamman går in i värmestugan och värmer på chokladen medan pappa och barn är kvar i backen. Det vill vi ändra på. I en grupp med tjejer där alla känner varandra blir det ett öppet klimat för att våga säga vad man känner och tycker, förklarar Jacob.

Under träffarna får tjejerna svara på frågor om vad de vill ha ut av skidåkningen. Det har då framkommit att nio av tio vill kunna åka snyggt och sju av tio vill kunna hänga med i barnens tempo under fjällsemestern.
– Vårt mål är att man som tjej inte ska känna sig hämmad oavsett om man åker i grön eller röd backe. Våra clinics har gått ut på att man ska känna sig trygg i sin åkning och inte vara stel eller rädd. Något av det viktigaste för vår anläggning är att alla skidåkare ska få plats hos oss, oavsett vem man är. Därför kommer vi fortsätta med tjejgrupper och även starta killgrupper till nästa vinter. 

Text: Emma V Larsson