Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Tydliga rollbeskrivningar skapar större engagemang

2015-10-08

För att tydliggöra förväntningar på olika roller inom en lokalavdelning kan man arbeta fram en rollbeskrivning. Gudrun Jarl, sektionsledare i alpinsektionen Friluftsfrämjandet Uppsala, har gjort just det för att tydliggöra ansvar i alpina ledningsgruppen.

– Även om arbetet är ideellt innebär engagemanget ett ansvar. En rollbeskrivning tydliggör det och underlättar för alla.

Ett brinnande intresse för både skidåkning och för ledarskap – det var det som lockade Gudrun Jarl till rollen som sektionsledare i Friluftsfrämjandet Uppsala. Det är ett ideellt arbete som innebär mycket tid och mycket ansvar. För att underlätta för alpina ledningsgruppen och för att ständigt utveckla verksamheten har Gudrun arbetat fram det som hon kallar för en rollbeskrivning.
– Vi har fem personer som är ansvariga i ledningsgruppen. För denna grupp har jag tagit fram ett material som gör det enklare för varje person att förstå sina egna arbetsuppgifter och ansvarsområden, förklarar hon.

Tydliggöra förväntningarna

Rollbeskrivningen syftar till att tydliggöra förväntningar på ledaren, vilket kan underlätta för både ledaren själv och för övriga i ledningen. Gudrun har i punktform fastställt vad det innebär att vara en del av arbetsgruppen.
– Det är ett ideellt arbete, men jag tror att man ska ta sin roll i ledningsgruppen på lika stort allvar som ett vanligt jobb. Skillnaden är att vi får hålla på med något som vi alla brinner för. Vi får möjligheten att påverka sektionens verksamhet, både för oss själva, för alla våra ledare och för våra deltagare tillika medlemmar. De olika ansvarsområdena är specifika men samtidigt jobbar vi för att utveckla sektionen tillsammans inom alla områden, vilket vi gör i de diskussioner och i de beslut vi tar på själva ledningsmötena.

Minskar risken för att falla mellan stolarna

Gudrun poängterar att detta minskar risken för att något ska falla mellan stolarna.Hon anser att rollbeskrivningar skapar en öppnare dialog och att färre frågetecken uppstår.
– Detta är viktigt för tydlighetens skull – och kanske är det ännu viktigare just för att arbetet är ideellt. Man måste förstå att engagemanget innebär ett ansvar och att man binder upp sig under ett verksamhetsår. Man kan inte bara släppa ett ansvarsområde, för då drabbas alla av det.

Responsen på rollbeskrivningen har varit olika, beroende på att man inte förstått vad arbetsuppgiften inneburit. Men efter en tydlig dialog anser majoriteten att det underlättar med tydligt sammanfattade ansvarsområden.
– Jag skulle absolut rekommendera detta till fler lokalavdelningar. Jag drivs själv av att det alltid finns något att utveckla och förbättra i verksamheten. Det här är ett sätt att göra det på eftersom var och en kan fokusera på sin uppgift.

Rötter i skidåkning

Gudruns engagemang har sina rötter i skidåkningen och hon har ägnat sig åt utförsåkning sedan hon var barn. Hon ville alltid lära sig mer och drömde om att arbeta som skidinstruktör. Den drömmen förverkligades först när hon flyttade till Uppsala och på hösten 1999 såg en annons i UNT att Friluftsfrämjandet sökte skidinstruktörer. Vid sidan om att vara sektionsledare lär hon idag även ut skidåkning till både vuxna och barn. Till vardags arbetar hon som säljansvarig vid ett utbildningsföretag.
– Det ideella engagemanget tar naturligtvis mycket tid. Ledarskap och skidåkning är en intressant kombination, där det alltid finns något nytt att lära och utmaningar att möta.

Av: Emma V Larsson