Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Ny på snö

2016-02-15

Att få prova att åka skidor är inte självklart för alla. Tack vare Friluftsfrämjandet på Lidingö och Mentor Sverige får en grupp ungdomar åka skidor sex kvällar i den lokala backen tillsammans med Freeskiers Lidingö. Kvällarna fylls av många vurpor men också mycket mod och envishet. Och mersmak för framtiden.

– Ska dom sitta såhär?

– Har du byxor jag kan låna?

– Jackor. Var är jackor? 

Den lilla skiduthyrningen vid Ekeholmsnäsbacken på Lidingö surrar av förväntan. Det är tredje träffen ikväll och rutinerna börjar sitta. På med lånekläderna och de klumpiga pjäxorna och sedan iväg på ett uppvärmningsåk innan instruktörerna kommer. Och numera tar sig alla både upp i liften, den första biten i alla fall, och nedför den inte alltför branta avslutningen på backen. Det har regnat över Stockholmsområdet och sedan frusit igen. Backen är stenhård och stålkanterna skrapar vasst. Den som ramlar ikväll kan räkna med blåmärken. Och ramlas, det gör det. Men envisheten och nyfikenheten vinner. Ingen ger upp. Ingen ens surar ihop. Trots att de allihop står på skidor för blott tredje gången i sitt liv. Och trots att ingen av dem bott särskilt länge i det svenska klimatet. 

Det är Friluftsfrämjandet på Lidingö som tillsammans med organisationen Mentor Sverige har gett en grupp ungdomar chans att prova på det här med skidåkning. En del av ungdomarna i gruppen har åkt skidor tidigare och får chans att utveckla sig med hjälp av unga instruktörer från Friluftsfrämjandets Freeskiers. En del av gruppen är unga killar som kommit ensamma till Sverige från Afghanistan och de har aldrig stått på skidor tidigare. Mahdi är en av dem. Han har varit sugen på att prova det här med skidåkning ett tag men trodde inte att han skulle få möjlighet till det. 

– Det är roligt. Riktigt roligt. Men svårt. Och halt! Ögonen lyser på honom när han plogar sig runt sitt livs första slalombana. Julia, som är Freeskiers-instruktör, hejar på. – Det är ett jättekul projekt att vara med på, säger hon. – De lär sig så himla fort och är så himla envisa och vill verkligen lära sig. Nu har blötsnön börjat falla över den upplysta backen och de där lånekläderna sitter fint. Ekeholmsnäsbacken ställer upp med gratis hyra av utrustning och liftkort till ungdomarna och Friluftsfrämjandet Lidingö med ledare och medlemskap i Friluftsfrämjandet. – Jag är jätteglad att jag får prova det här, säger Mahdi. Jag tror jag kommer att åka mera skidor sen. Det är ju kul! 

Carl Hård av Segerstad som är ledare i Friluftsfrämjandet på Lidingö och engagerad i Freeskiersverksamheten. Han ser att en sådant här projekt, även om det är litet, gör stor skillnad. – De här killarna och tjejerna vill lära sig åka skidor och vi ger dem en chans att göra det. Samtidigt får vi chans att möta en grupp ungdomar som vi annars sällan ser i vår verksamhet. Vi lär oss allihop av detta, på olika sätt, säger han.

Text: Cajsa Rännar Foto: Daniel Ohlsson