Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Myrebobacken - centrum i Ljungbys verksamhet

2016-04-01

Det händer grejer i området kring Myrebobacken i Ljungby. Sommar som vinter lockar platsen numera besökare som vill ägna sig åt allt från vandring och paddling till slalom och längdskidåkning. Idag utgår all verksamhet från området kring backen. Så har det inte alltid varit.

Det var bara för några år sedan som Friluftsfrämjandets verksamhet var utspridd både här och var i Ljungby. Kansliet låg inne i centrum, kajakerna och sommaraktiviteter låg vid ån Lagan i utkanten av staden och i Myrebobacken fanns endast skidverksamheten. Idag är däremot all verksamhet samlad kring den 200 meter långa backen, sommar som vinter.
– Vi kände att vi var tvungna att förändra något, för vi orkade inte riktigt vara överallt. Så för ett par år sedan bestämde vi oss för att utgå helt och hållet från Myrebobacken, berättar Micael Holmstrand, ordförande i Friluftsfrämjandet Ljungby.

Planerna förenklades av kommunens beslut att göra iordning området runt Ljungsjön. En mindre sjö på ett hektar restaurerades, man byggde ett vindskydd och anlade grillplatser. Ljungsjön ligger bara ett stenkast från Myrebobacken.
– Vi har alltså fått ett sammanhängande friluftsområde som man kan röra sig i året runt. Sjön ligger som en naturlig vattenspegel, bara 250 meter bort. Detta skapar fina promenadstråk runt sjön upp till backen.

 

Lockar fler

Friluftsfrämjandet var inte sena med att låta det nya friluftsområdet växa med deras egen verksamhet. De flyttade sina kajaker och kanoter till sjön som passar perfekt för nybörjarkurser. Denna vinter anlade de även ett längdspår på 1200 meter som sträcker sig runt sjön upp till backen. Fördelarna med att utgå från backen är många, tycker Micael.
– Att samla all verksamhet lockar fler människor. Bara 1,5 kilometer utanför stadens centrum finns fritidsverksamheter för alla. Det är positivt. Det blir också enklare för oss att marknadsföra lokalavdelningen på platsen och det gagnar alla våra aktiviteter. Det rör sig ju många löpare och vandrare i området, och de når vi med reklamskyltar som informerar om oss och vår verksamhet.

I backen finns numera ett helhetskoncept, för här finns något sommar som vinter. På sommaren arrangeras Mulle, paddling och aktiviteter som grillning nere vid sjön.  Backen används också till mountainbike och downhill, även om det inte är i Friluftsfrämjandets regi. Men målgruppen finns och Micael tror att det kan bli aktuellt framöver. 


Bra underhåll

Kommunen ser positivt på utvecklingen. Kultur- och fritidsförvaltningen har fått i uppdrag att sy samman hela området med fritidsaktiviteter. En bit bort finns exempelvis både simhall och fotbollsplaner.
– Det är ju till vår fördel eftersom underhållet av området blir bra och effektivt. Det i sig lockar fler besökare och gör det hela till en bättre plats. 

Lokalavdelningen vill utveckla mer och de söker därför bidrag i kommunen för att få möjlighet att växa ytterligare.
– Målsättningen är att vi ska kunna producera snö snabbare och smidigare framöver. Vi vill även utveckla längdspåret och anlägga fler grillplatser. Det är verksamheter som jag tror att kommunen också tycker är positivt. Ett sammanhängande fritidsområdet är ju naturligtvis bättre än flera små. I mångt och mycket handlar det om att främja folkhälsa med hjälp av aktiviteter utomhus, det vill både kommunen och vi i Friluftsfrämjandet.

Text: Emma V Larsson