Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2022-01-10)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Ledarna är vår viktigaste hårdvara

2016-12-13

I vinter sker det många förändringar inom skidsektionen hos Friluftsfrämjandet i Örnsköldsvik. Grenledare Joel Baudin beskriver det som att de har gått från ett mycket flexibelt verksamhets-program, till att bli strukturerade. Förhoppningen är att det ska kännas enklare att engagera sig ideellt som ledare.

– Här i Övik har flexibiliteten alltid prioriterats och det har inte funnits en strukturerad schemaläggning. Alla ledare har haft stor frihet att själva boka in kurstillfällen och dagarna har därför varierat stort. Men denna vinter sker förändringar, berättar grenledare Joel Baudin.

Flexibilitet och frihet i all ära, men Joel tror att ett nytt upplägg är nödvändigt. Därför har lokalavdelningen istället utformat ett schema som bygger på definierade grupper och fasta dagar. De jobbar i två veckor långa omgångar, med fyra kurstillfällen per omgång. Det finns två anläggningar i Örnsköldsvik och man har fördelat ett jämt antal kurser och ledare i bägge.
– Den här förändringen gör att allting blir tydligare, för både elever och ledare. Vi vet tidigare vilka kurser som erbjuds eftersom vi påbörjar schemaläggning med ledare tidigare.

En överblick

Joel poängterar att det nya upplägget gör att ledare enklare kan arbeta flera omgångar och att man får en positiv överblick. Lokalavdelningen har tre grupper i en omgång. Det finns en ansvarig ledare på varje nivå; grön, blå och röd. I den gröna gruppen finns sex hjälpledare, i den blå gruppen finns en och i den röda finns det en om behov finns.

– På detta vis kan vi vara mer dynamiska med våra ledare på plats och kan flytta resurser vid behov. Flera ledare är på plats samtidigt i backen och det är en stor förändring, eftersom varje ledare var själv tidigare. Det är positivt att man som ledare får känna sig delaktig i ett team.

Detta arbetssätt är inte främmande för Joel. När han bodde i Umeå var upplägget detsamma. De positiva effekterna gynnar mest ledarna tror han. Det blir mindre belastning på dem.
– Att engagera sig ideellt blir lättare och det anser jag är vårt ansvar. Den som jobbar ideellt ska inte behöva tänka så mycket mer än på att planera lektionen.

Ledarvården viktigast

Att ta hand om föreningens ledare är något av det viktigaste tycker han. Att skicka dem på utbildning är nödvändigt för både lokalavdelningens utveckling och för det enskilda engagemanget. Därför har man tagit in 11 nya ledare i vinter, som skiljer sig lite från tidigare år. – De är yngre och har andra möjligheter att lägga tid på att vara borta en vecka, till skillnad från någon som har familj. Sedan håller jag på att undersöka möjligheten till att hålla utbildning hemma, lokalt. En sådan lösning skulle hjälpa dem som vill utbilda sig men inte har tiden att resa bort.

För att prioritera den viktiga ledarvården arrangeras regelbundna ledarträffar av olika slag. Joel berättar att de under gårdagskvällen åt middag ihop och kollade skidfilm. Det sociala är en viktig del, men även säsongens avslutande ledarresa. Den kan vara en trevlig morot att se fram emot.

– Ledarvård är nummer ett, eftersom ledarna är vår viktigaste hårdvara. De ska tycka att det är kul att engagera sig och få ut något av detta. Utan dem har vi ingen verksamhet.

Joels tips om marknadsföring av aktiviteter:
­ -Föreningens Facebook-sida är en bra ventil. Man får vara smart och utnyttja de gratistjänster som finns. Jag funderar på att börja med Instagram för vår räkning.
-Ibland annonserar vi i en gratis lokaltidning.
-Det mest effektiva är ändå Facebook-annonsering. För 150 kronor når vi enkelt ut till 6000 personer i vår region.

Text: Emma V Larsson