Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Hjortberget väcktes till liv

2016-03-16

Sedan 2011 bedrivs ett utvecklingsprojekt som ska väcka nytt liv i den anrika anläggningen Hjortberget. De förbättringar som planeras är omfattande och målet är att bli ett av Oskarshamns bästa besöksmål.

Under fem år har det hänt mycket i området runt Hjortberget i centrala Oskarshamn. Bakom den febrila aktiviteten ligger ett utvecklingsprojekt som ska göra Hjortberget till en ännu bättre plats. Projektet är ett visionsarbete som startade redan 2010. Då riskerade anläggningen läggas ned, men det kunde Jim Håkansson inte acceptera. Han började engagera sig i platsens framtid, startade en skidklubb för att väcka liv i anläggningen. 2011 blev han ordförande för den nystartade skidklubben och fortsatte sitt engagemang i Friluftsfrämjandet. Hans vilja att förändra och utveckla ledde så småningom till den utvecklingsplan som tog form under 2013.
– När skidklubben startat så kunde arbetet för att utveckla anläggningen börja på allvar. Vi delade in arbetet i etapper för att det skulle vara överblickbart, berättar Jim.


Vision 2020

Projektet kallas för Vision 2020 och Jim och hans kollegor har redan åstadkommit stora förändringar. 

– Idag kan vi tillverka egen snö så att det alltid ska gå att åka skidor när det har varit minusgrader i cirka en vecka. Vår ambition är att den gamla liften snart ska bytas ut mot en lift som är mer lättanvänd.

 

Med hjälp av en reklambyrå har man tagit fram ett inspirerande presentationsmaterial och kommunen har bistått med ekonomisk hjälp. Även det lokala näringslivet har hjälpt till med finanserna. De senaste årens renovering av liftsystemet, nya grillplatser, nytt skidskoleområde och ny skidutrustning innebär att föreningens initiativ har kostat drygt en miljon, men framkallat ett värde uppskattat till nio miljoner. 

– När man kan se en sådan vinst, då lyssnar politiker. Projektet har varit lyckat och det kan ju kommunen se. Nu har vi lämnat in en ny ansökan på nästan sju miljoner kronor, för att komma vidare med utvecklingen. Vi har fått positiva signaler, så nu hoppas vi att politikerna stödjer detta mervärdesprojekt.

 

5000 ideella timmar

Det som har gjort att projektet hittills varit framgångsrikt är viljan i föreningen, tror Jim. Visionen har haft ett nytänk som inspirerat människor att engagera sig. Från allra första början var det bara Jim och två kollegor som gjorde planer för att utveckla anläggningen. Sedan dess har antalet engagerade växt. Idag är det 60 personer som är engagerade och arbetar i föreningen och sedan 2013 har de lagt ned ungefär 5000 ideella timmar på projektet.

– Dessa fakta visar att vi kan skapa något. Kommunen ser ett värde i att få ideell hjälp. Vi vill och vi kan. Vi har en bred kompetens, med många tekniska kunniga som är engagerade, förklarar Jim.


Ljus framtid

I projektplanen kan man läsa i visionen om Hjortberget:

“Anläggningen är nu ett av kommunens bästa besöksmål. Och det tack vare att ett gäng entusiastiska idealister 2012 bestämde sig för att väcka Hjortberget ur dess Törn- rosasömn. De lyckades tack vare hårt arbete, en insiktsfull kommunledning
och ett positivt näringsliv.”

Jim ser ljust på framtiden och tror att visionen kommer förverkligas.
– Det tar kanske lite för lång tid för min smak, men jag är optimist och redo att förverkliga planer. Drivkraften för mig är att skapa något bestående, att bygga upp något nytt. Kunskap och engagemang har vi, bara fantasin begränsar vad vi kan åstadkomma.

 

Text: Emma V Larsson