Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

"Det går att bygga en park i en väldigt liten backe"

2015-09-02

En park i en backe måste inte alls vara stor och inte heller måste utvecklingen av den vara särskilt klurig. Det vet Friluftsfrämjandet Boo. Deras skidanläggning är en liten backe med många år på nacken och två små liftar – och sedan vintern 2014 ståtar den dessutom med en park.

Allting började hösten 2014. Friluftsfrämjandet Boo funderade febrilt över hur de skulle kunna utveckla sin lilla backe och locka dit fler barn.

– När vi fick idén om en park insåg vi att vi kunde locka en helt ny ålderskategori till backen. Vårt mål var att kunna erbjuda något som inte är tävlingsinriktat och som sker på barnens villkor, berättar Karin Tell, ordförande i Boo LA.

Fick hjälp av proffs

Sagt och gjort. Föreningen började, med hjälp av bidrag, att bygga parken. De satte upp skyddsnät och ställde in två boxar som man kan göra trick på. När snön väl kom började nyfikna att hitta dit. Men genombrottet kom först när man tog hjälp av jibb-proffset Niklas Eriksson.

– En av Sveriges bästa inom park-åkning kom till vår pyttebacke och lärde barnen tricka och jibba. Det var så absurt och samtidigt väldigt roligt!

Lockade till sig nya medlemmar

Barnen som gick kursen var mellan 7-12 år och efteråt fylldes parken av entusiaster – och medlemsantalet i föreningen sköt i höjden.

– Parken blev väldigt poppis efter det. Nu är vår förhoppning att lite större barn ska hitta hit och vi har planer på att bygga ut med ännu en box, förklarar Karin.

"Inte krångligt att utveckla sin skidanläggning"

Att utveckla sin skidanläggning med en park är således något som hon rekommenderar varmt.

– Det är inte krångligt. Man behöver bara hjälp av någon kunnig med frågor om säkerhet och placering. Projektet "Gilla backen" inom Friluftsfrämjandet hjälpte oss mycket med de frågorna. Sedan underlättar ett gott samarbete med kommunen också. Vår utmaning nu är att hitta ideella krafter som kan hjälpa till i backen.

Brinner för skidåkning

Karin har varit aktiv som ordförande i tre år. Det som lockade henne till posten var kort och gott ett brinnande intresse för skidåkning.

– Den här gamla, lilla backen ger så mycket glädje. Den innebär att mina, och andras barn kan åka skidor precis utanför dörren hela vintern. Det är fantastiskt.

Text: Emma V Larsson