Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2022-01-10)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Ett brett kontaktnät kan ge guldkorn

2015-12-04

Friluftsfrämjandet i Vadstena lägger ner mycket energi och tid på skidanläggningen Ombergsliden. Genom samarbeten och kontakter har man gjort stora investeringar för att uppdatera snösystemet – utan att lägga mer än en tiondel i rena pengar.

Ombergslidens skidanläggning har inte uppdaterats sedan 1986. Viljan har funnits, men inte ekonomin.
– Det är lätt at bli skrämd av slutsumman som ett sådant projekt skulle hamna på. Som liten förening har man inte en halv miljon över bara sådär, säger Tommy Johansson, backansvarig.

Men förra året kände Tommy att en lösning måste hittas. Backen var i stort behov av en upprustning och han ville se anläggningen utvecklas och växa igen.
– Så vi grottade ned oss totalt för att hitta ett sätt att förverkliga detta på. Vi redde ut allt som behövdes och insåg att vi var tvungna att dela upp projektet i mindre delskeden. Steg ett kanske inte skulle ge en synbar förändring på en gång men i långa loppet skulle det spela roll, förklarar han.

 

Långsiktigt tänk

Planen var helt enkelt att tänka långsiktigt och ta projektet bit för bit. I mars 2015 satte de igång. Steg ett var enkelt: man behövde mer vatten till anläggningen och det skulle ordnas genom en utgrävning av den nuvarande dammen. Det skulle kosta 150 000 kronor, men med hjälp av sponsring behövde föreningen inte bekosta detta själva. Nästa steg var att pumphuset behövdes rustas upp. – Här gällde det att fundera på vem som kunde hjälpa oss. Det behövdes många bitar till pumphuset. Själva pumparna köpte vi begagnat och det sparade vi mycket pengar på. De stod oanvända på en ladugård i Göteborg.


Tommy arbetar själv på ett pumpföretag och har därmed goda och många kontakter i branschen. Kontaktnätet har visat sig vara ovärderligt.
– För ett sådant här projekt krävs mycket efterforskning och samtal. Genom att ringa runt till folk kan man hitta de mest oväntade guldkorn. 

Med hjälp av företag som sponsrade och annan begagnad utrustning lyckades man komma undan billigare än förväntat. Men det har kostat enormt mycket ideell tid. Tommy och hans kollegor har skruvat och meckat själva i många timmar. 


”Skapa goda kontakter”

I steg tre behövde man en ny pump för att förflytta vattnet. Via sitt jobb fick Tommy stor rabatt och en del sponsrade kommunen med. Istället för 120 000 la föreningen 60 000 kronor.
– Allt som allt har vi, i runda slängar, investerat motsvarade 600 000 kronor, men bara betalat en tiondel av detta i rena pengar, berättar han.

Tommys tips till föreningar som vill starta liknande projektet är att skapa goda kontakter.
– Jag har ett brett kontaktnät, både jobbmässigt och på den ideella sidan. Vår backe hade varit chanslös utan alla fantastiska medarbetare som jobbar ideellt. Vi har en bra stab här också med bred kompetens, vi har grafiker, svetsare, elektriker, grävmaskinister och liknande. De har ju i sin tur stora kontaktnät. Det är det man måste använda sig av för att det ska bli mer kostnadseffektivt. 


Viktigt att ge tillbaka

Tommy poängterar att det är viktigt att också ge tillbaka.
– De företag som ställer upp och sponsrar måste känna att det är värt det. Man kan ge tillbaka frikort, hyra av backen och liknande. Det gäller att hitta givande samarbeten som gör bägge parter nöjda. 

Tommy har själv varit aktiv i Friluftsfrämjandet i snart 20 år och han är praktiskt taget uppväxt i Ombergsliden. Anledningen till att han brinner för anläggningen är enkel.

– Det viktiga är förstås att jag vill kunna se våra barn åka skidor i närområdet. Det är så många som gläds av att backen rustas upp. Jag är imponerad av engagemanget i hela vår bygd. Folk ställer upp dag som natt, dessa ideella insatser inspirerar mig. Det blir en god cirkel som inspirerar alla, individer som företag. Min vision har alltid varit att sträva framåt och det är just det vi gör med backen nu. Då hålls intresset vid liv. 

Text: Emma V Larsson, Foto: Maja Rahm