Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Starkare skidverksamhet med engagerade föräldrar!

2015-11-27

När barnen går i skidskola hos Umeå Lokalavdelning slipper föräldrarna ha tråkigt. Vintern 2015 blir nämligen fjärde säsongen som även föräldrarna erbjuds att gå i skidskola samtidigt som sina barn.

Anders Sandström, ordförande i Umeå Lokalavdelning, grunnade länge på hur man skulle kunna engagera föräldrar i skidbacken och den första tanken var att erbjuda test av snöskor. Men då skulle det behövas en extra resurs som kunde lära upp dem. – Istället kom vi på att vi kan erbjuda föräldrarna att gå i skidskola till rabatterat pris och därmed skapa ett mervärde för både föräldrar och ledare, berättar Anders. 

Skidskola för vuxna motiverar ledare till fortbildning 

Lokalavdelningen slår nämligen två flugor i en smäll i och med satsningen. Å ena sidan tar man hand om föräldrarna i backen och låter dem engagera sig, å andra sidan stimuleras ledarskapet. 

– Det här skapar förutsättningar för att ledarna ska få en chans att praktisera på den ledarskapsnivå de faktiskt ligger på och få arbeta med vuxna också. Det är ett sätt att ta vara på kompetensen och dessutom stimulera en högre utbildningsnivå. Det kan vara svårt annars att motivera en högre utbildning om man inte har deltagare på den nivån i skidverksamheten. Medan barnen har skidskola två vardagskvällar i veckan erbjuds föräldrarna en egen skidskola endast vid det andra tillfället. Då får ledarna en chans att informera om konceptet vid barnets första veckoträff. De vuxna deltagarna kan vara allt från nybörjare till vana skidåkare. 

En växande skidverksamhet kräver engagemang 

– Det svåra har varit att kommunicera ut detta, men många har varit intresserade och nappat på erbjudandet. Det har varit en mycket blandad kunskapsnivå i vuxenskidskolan. Ju fler kanaler vi hittar för att kommunicera ut konceptet –desto mer kommer satsningen att växa. I Umeå vill vi gärna utveckla hela skidskoleverksamheten, som från början hade 100 barn och nu har 300 bar

n. – Vi skulle gärna öka till 400 barn och det finns möjlighet att växa, det gäller bara att hitta rätt väg. Men utveckling tar tid. Det är däremot tid som Anders gärna lägger när det handlar om just skidåkning. Ett livslångt friluftsintresse driver honom att arbeta ideellt inom Friluftsfrämjandet. Utöver skidåkning ägnar han sig gärna åt vandring, paddling, klättring och allt där emellan. Och friluftslivet är inte endast ett intresse för Anders, utan han arbetar även med det till vardags, som utvecklingskonsult inom Scouterna. 

– Jag drivs av den strålande kombinationen av möten människor emellan och friluftsliv.  

Vill du veta mer om hur Umeå Lokalavdelning arbetar för att fånga upp föräldrarna i skidverksamheten? Kontakta Anders Sandström via mail: anders.sandstrom@friluftsframjandet.se