Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

En skidbacke som fått nytt liv – med hjälp av Leaderprojekt och eldsjälar

2015-10-08

Friluftsfrämjandet i Arbrå fick vintern 2014 se skidbacken Koldemoåsen leva upp. Tack vare ett Leaderprojekt, kommunbidrag och stort engagemang kan de hålla backen vid liv med hjälp av snökanoner. Men vägen dit var inte enkel.

– Det fodras eldsjälar, säger Olle Arvidsson, ordförande i Friluftsfrämjandet Arbrå.

I Arbrå finns en backe som heter Koldemoåsen. Den är omtyckt bland familjer eftersom den har två nedfarter: en barnbacke med knapplift och en större backe med bygellift. Där ligger även en värmestuga och servering. I Arbrå finns också Olle Arvidsson. Han har varit ledare i Friluftsfrämjandet sedan 70-talet och ordförande de senaste 15 åren. Han är 70 år och har på sätt och vis växt upp i skidbackens slänter.
– Backen har funnits sen runt 30-talet, så jag kan inte minnas en vinter utan den, berättar han. Och kanske är det därför han brinner så för denna skidbacke och vill se den locka besökare varje vinter.

Fått kämpa

Men Koldemoåsen har fått kämpa de senaste åren. Krångliga vintrar utan snö har gjort att skidåkares intresse har svalnat. I slutet på 2013 uppenbarade sig en lösning.
– Vi fick möjlighet att söka ett EU-bidrag för Hälsingebygden. Det var ett Leader-bidrag som kunde hjälpa oss att driva vidare vår skidbacke genom snökanoner, förklarar Olle.

En arbetsgrupp på sju personer bildades. I ett halvår träffades de varje söndag för att vrida och vända på projektet.
– Det var fantastiskt att vi fick bidraget, men det var svårt att få pengarna att räcka. Det gällde att planera mycket.

För att driva snökanoner krävs det vatten. Därför grävde man en damm nedanför anläggningen. Den blev 100 meter lång och rymmer 8000 kubikmeter. Sedan köpte man fem snökanoner – även om det hade behövts dubbelt så många. Det visade sig emellertid att kanonerna behövde åtta grader kallt för att ens fungera.
– På juldagen 2014 kom äntligen kylan. Under fem dagar fick vi ut en halvmeter snö över hela backen. Sedan kom natursnö i två omgångar och vi kunde åka skidor hela vintern.

Dubbel omsättning

Projektet var således ett lyckat sådant. Skidbacken fick dubbel omsättning i både besökare och ekonomi. Men det är mycket arbete för en liten förening. Varje säsong går det åt stora summor för att hålla igång el och pistmaskin. När pengarna sinade sökte föreningen ett bidrag av Bollnäs kommun, samtidigt som de gjorde en egen insamling bland de boende i området. Genom den insamlingen fick de in hela 100 000 kronor.
– Pengafrågan löste sig längs med vägen. Man kan utnyttja det lokala näringslivet, göra insamlingar och söka kommunhjälp. Det finns vägar att gå om man har ork och vilja, säger Olle.

Han anser att den stora utmaningen har varit all tid som har gått åt. Arbetet har tagit energi från övrig verksamhet. Men det har ändå varit värt det, tycker han. Äntligen får han se sin barndoms backe leva upp igen.
– Har du tillräckligt med folk och mark så finns all anledning att söka EU-bidrag för ett sådant här projekt. Men det måste finnas människor som har kunskaper och viljan. Jag skulle rekommendera alla att satsa på snökanoner, men det fodrar eldsjälar.

Fakta Leader

Leader är en samarbetsmetod som tagits fram för att utveckla landsbygden lokalt genom att ta vara på lokal kunskap. I ett län kan det finnas ett eller flera leaderområden.

Vem kan söka stöd?

Privatpersoner, föreningar, företag eller kommuner kan söka projektstöd inom Leader.

Hur söker jag stöd till mitt projekt?

Innan du ansöker om projektstöd via leader ska du kontakta leaderkontoret för att diskutera din projektidé. Din ansökan skickar du sedan till leaderkontoret.

Text: Emma V Larsson, Foto: Ingemar Lundwall