Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2022-01-10)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Backen som lever året om

2015-08-31

När snön låter vänta på sig, eller när sommarens gräs täcker marken – då är det inte ovanligt att skidbackarna glöms bort. Det ville Friluftsfrämjandet Sjöbo LA ändra på. Sedan vintern 2014 har deras skidbacke varit i full gång, även när den varit helt snöfri.

En backe som lever året om, det var målet. Man kan nog säga att Sjöbo LA har lyckats med det.
– På sommarhalvåret har vi ägnat oss åt mountainboards. Det är en aktivitet som faktiskt lockar alla åldrar, till och med vuxna, berättar Angelica Andersson som är ordförande i Sjöbo LA.

Grässkidor kommer snart

Snar ska de även börja med grässkidor – en aktivitet som en annan skånsk backe redan erbjuder. Grässkidor är precis vad det låter som – det är som att åka alpina skidor, fast på gräs. Angelica beskriver mountainboards som en slags skateboard med större hjul.

– Sedan i våras har vi haft massa aktiviteter i backen med prova på-dagar. Man har fått testa paracord, tipspromenad, mountainbike, kastyxa och Hitta Vilse.

Når ut brett

Det viktigaste resultatet av dessa aktiviteter är bredden på människor som lockas.

– Det är ett enkelt sätt att hålla kontakt med grupperna även under sommaren. Men framförallt är det bra att vi når ut så brett. Alla som kommer och testar mountainboards är ju inte frilufsare. En del skatare hittar hit exempelvis och det är ju jättekul!

Bubblar av planer

Idéerna på alternativa aktiviteter tar inte slut där. Angelica bubblar av planer. I vinter blir det fackeltåg i backen och de ligger just nu i startgroparna till att bygga en hinderbana i anslutning till skidbacken.
– Den ska man kunna använda sommar som vinter och den ska vara anpassad för både barn, vuxna och de med handikapp av något slag. Vi drömmer även om att anpassa backen till en bana för mountainbikes, beskriver hon.

Barn och friluftsliv

Att locka ut barnen till friluftslivet är viktigt för Angelica. Det var därför hon engagerade sig i Friluftsfrämjandet för åtta år sedan och blev ordförande för fyra år sedan.
– Det är ett sunt sätt för barn och ungdom att vara ute och slippa själva tävlingsmomentet. Sedan är det ju viktigt att friluftslivet finns till för alla. Vi har många barn med särskilda behov.

Angelicas egna friluftslivintresse började med överlevnad.
– Men nu har jag blivit en mjukis och fokuserar helst på att visa hur enkelt det är att komma ut.

Av Emma V Larsson

Är ni sugna på att hitta på något i er backe under sommaren? Ta kontakt med Angelica Andersson vid Sjöbo LA, för tips och råd! Kontakta: jicka@sjobo.nu