Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2022-01-10)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Att söka bidrag

2016-03-15

Nytt material, utbildning eller projekt. Det finns flera olika bidrag att söka för alla ideella föreningar. Angelica Andersson i Friluftsfrämjandet Sjöbo har skrivit många ansökningar – och också fått flera bidrag beviljade till föreningen.

Friluftsfrämjandet i Sjöbo använder sin backe året om. De erbjuder mountainboards, grässkidor och prova på-dagar inom allsköns aktiviteter. Det senaste tillskottet blir en stor grillkåta, som de finansierar med hjälp av bidrag.
– Vi sökte egentligen bidrag för en hinderbana. Men kommunen var inte med på noterna, så vi ändrade till en dubbel grillkåta istället, förklarar Angelica Andersson som är ordförande i Friluftsfrämjandet Sjöbo.


Bidrag från Sparbanksstiftelsen

Den nya grillkåtan kommer att fungera som en stuga, där ena delen består av skiduthyrning och kiosk, och andra delen av grill. Bidraget kommer från Sparbanksstiftelsen och det är inte det första som Sjöbo fått.
– Jag skriver många ansökningar och det har faktiskt lett till flera bidrag genom åren. Det viktigaste är att få själva idén och sedan få med sig kommunen i projektet. Om man är en ideell förening kan man skicka in ansökningar för många satsningar.

Man ansökte egentligen om 250 000 kronor, men fick i slutändan 150 000 kronor för grillkåtan.
– Mitt råd är att man tänker stort i sin bidragsansökan. Var inte fokuserad på bara en sak, utan ta sådant som prova på-dagar, ledarutbildningar och liknande i beräkning. 


Leader-projekt möjligt

Drömmen om hinderbanan lever emellertid kvar och föreningen funderar på att ansöka om ett EU-bidrag via Leader-projekt. Det är en samarbetsmetod som tagits fram för att utveckla landsbygden lokalt genom att ta vara på lokal kunskap. En förening som redan fått ett Leader-bidrag beviljat är Friluftsfrämjandet i Arbrå som med hjälp av bidraget kunde införskaffa snökanoner till sin backe Koldemoåsen. Skidbacken fick dubbel omsättning i både besökare och ekonomi. Men det är mycket arbete för en liten förening. Varje säsong går det åt stora summor och tid för att hålla igång el och pistmaskin.

Vilja och ideell tid

Angelica i Sjöbo håller med om att man måste ge mycket själv för att ett bidrag ska bli till. – Jag skulle rekommendera alla föreningar att söka bidrag, eftersom det öppnar upp för möjligheter. Man ska också minnas att man måste satsa en del själv. Vi satsar eget kapital i detta, samt många ideella timmar. Man måste ha en vilja och visa den.

 

Text: Emma V Larsson