Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Samåk till äventyret med andra föreningar

2023-03-01

Saknar du en tjänst som underlättar för samåkning till dina äventyr? Nu kan du som är medlem i Friluftsfrämjandet testa en plattform för samåkning som vi lanserar tillsammans med Skjutsgruppen och Naturskyddsföreningen. Du hittar plattformen på Mina sidor.

Friluftsfrämjandet är med i ett projekt som drivs av Skjutsgruppen i samarbete med Naturskyddsföreningen, Umeå kommun och Göteborgs stad. Projektet finansieras av Vinnova och Västra Götalandsregionen. Tillsammans har vi nu utvecklat en samåkningsplattform.
 
Du som är medlem i Friluftsfrämjandet kan nu börja använda en första version av plattformen, för att hitta andra som också ska åka till samma ort som du. Använd plattformen för att samåka till nästa äventyr med Friluftsfrämjandet, till skidbacken eller kanske till kompisen som bor en bit bort. 
 
Samåkningsplattformen ligger uppe på Mina sidor från den 28 februari. Under testperioden, som varar till slutet av maj, samlar vi in data och feedback på hur plattformen används. 

När testet är avslutat kommer mindre förbättringar att göras på plattformen. Fler föreningar kommer också att kopplas upp vilket innebär att du får tillgång till ännu fler samåkningsmöjligheter. 
  
Genom samåkning är det lättare för fler att ta sig till våra äventyr. Dessutom minskar vi belastningen på miljön och vi lär känna varandra bättre. Bra grej, eller hur? 

Så här gör du: 

  1. Logga in på Mina sidor 
  2. Gå till Samåk till äventyret
  3. Skapa ett konto 
  4. När du skapat ett konto får du ett mail med ett lösenord. Titta i skräpposten om du inte ser det i inkorgen.  
  5. Nu kan du börja använda plattformen! 

Läs mer om hur det fungerar på Vanliga frågor och svar om samåkning

Om projektet 

Utsläppen från inrikes transporter står för en tredjedel av Sveriges totala växthusgasutsläpp. Sveriges miljömål har som etappmål att växthusgasutsläpp från inrikes transporter ska minska med minst 70 procent senast år 2030 jämfört med år 2010. 

Vi som är med i projektet ser samåkning som en åtgärd som kan bidra till att minska utsläppen från inrikes transporter till 2030. Samåkning är en icke vinstdrivande resa som privatpersoner beslutar om och genomför tillsammans. Istället för att åka samma sträcka ensamma i egna fordon så åker privatpersoner istället sträckan tillsammans, i samma fordon. Med minskat antal fordon minskar utsläppen.

I Sverige finns ett stort förtroende för föreningslivet och organisationer i civilsamhället. Föreningslivet ger etablerade och trygga sammanhang som skapar tillit. För att börja samåka med andra krävs just tillit, därför har vi skapat en samåkningsplattform som bygger på att användarna är medlemmar i de deltagande föreningarna.

Men vi stannar inte där. I samma plattform sker en stor uppskalning som vi kallar för ”vi knyter ihop civilsamhället”, vilket också är namnet på hela projektet. När en samåkning erbjuds så kan medlemmen också säga att den kan tänka sig att samåka med medlemmar i andra föreningar, som gör samma sak. På det sättet knyts föreningarna ihop med varandra.

Vi som genomför det här projektet tillsammans är Skjutsgruppen, Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen, Umeå kommun och Göteborgs stad. Projektet finansieras av Vinnova och Västra Götalandsregionen.