Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Fjällaområdet

Naturnjutning på nära håll året runt.

Fjällaområdet och Gullmarsskogen är ett vckert naturreservat med vandringsstigar, löp-/skidspår med elljusslinga samt Fjällastugan. Fjälla ligger i Lyse utanför Lysekil. 

I området finns ett antal promenad- och löpslingor med olika km-längder. Alla är utmärkta med längdskyltar och färgmarkörer. En av slingorna har elljus. Det finns också olika skogsstigar och en vacker ravin att vandra i. Fjällaområdet är populärt både för motion, rekreation, fotografering, svampplockning och blomspaning.

Fjällastugan

Fjällastugan erbjuder bastu och två omklädningsrum med duschar, och den är tillgänglig året runt för de som vill värma sig, äta matsäck eller byta om. För dusch och bastu lägger man gärna en liten användarpeng via swish. Vintertid har vi ofta våffelsöndagar i stugan och vi firar årligen Fjällastugans dag med korvgrillning, barnaktiviteter och promenadmöjligheter. 

Fler möjligheter

I Fjällaområdet finns också en gräsfotbollsplan som är finfin för fotboll, brännboll och lekar. Här brukar Friluftsfrämjandet anordna Lilla Vasaloppet i början av året om snö finns. En slalom- och pulkabacke finns också, dock utan lift. Den backen nås från Lyse.

Utomhusgym och balansa

En uppskattad balansapark för barn och ungdom finns också, och  den sköts av Friluftsfrämjandet. Du hittar den till vänster om grusvägen från Lyseparkeringen, efter första uppförsbacken.  Det finns också ett trevligt utegym nära fotbollsplanen. Gymet sköts av Lysekils löp- och skidförening. 

Hitta hit

Det finns två olika bilvägar till Fjälla. Dels kan du köra till färjan i Finsbo och ta sista vägen till vänster före färjan. Kör tills du ser skylt parkering Fjälla och promenera därifrån. Denna väg är närmaste vägen till stugan.

Den andra vägen kör du till Lyse, tar höger över järnvägen och följer sedan skyltar Fjälla. Från parkeringen har du sedan en knapp halvtimmes promenad upp till stugan och elljusspårets start. 

Andningshål året runt

I Fjälla kan du njuta av naturen året runt; vit- och blåsippor på våren, ljumna sommarkvällar vid sjön, färgprakt och svampplockning på hösten och orörd snö på vintern. Har du tur kan du få syn på älg, rådjur eller räv.

Skötsel

Friluftsfrämjandet sköter om Fjällastugan. Vår jourgrupp sköter städningen av stugan året om. Övrig skötsel av området sköter kommunen.