Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Predikan och medaljer

Biskop Yngve Brilliot predikade under invigningen av Fyllerydstugan 1942

Biskop Yngve Brilioth höll en predikan om frestelsen att hålla sig blott till utanverken och därmed lätt glömma att människan är en medborgare i andens värld. Utgångspunkten var högmässotext Matt. 16: 12-20. Predikan avslutades med en psalm.

Naturligtvis var det en ära och väldigt högtidligt när biskopen kunde komma och inviga en sportstuga med predikan. Vid denna tiden var kyrkan på ett helt annat sätt närvarande i det offentliga rummet. Vid stora mässor och evenemang var det vanligt med en predikan för att på något sätt välsigna och leda arrangemanget på rätt väg. 

Inga dansbanor
Stiftet ägde marken runt stugan och ville ha särskilda regler för användandet. Det fick inte uppföras några dansbanor i området runt stugan. Stiftet och föreningen skrev ett nyttjandekontraktet för tomten och området där det särskilt påpekades att dansbanor inte fick byggas. Det var ett känsligt ämne för den äldre generationen som inte ville att ungdomen skulle vara för lössläppt (den dåtida frågan kallas idag för "dansbaneeländet"). Biskopen hade nog en del tankar om det när han varnade för "frestelsen att hålla sig blott till utanverken".

Medaljer
Det delades ut medaljer till dem som deltog i arbetet med sportstugan. Det kan vi vara glada för idag eftersom Smålandspostens reporter noga rapporterade vilka som fick medalj. Annars hade vi inte vetat vilka som var delaktiga och syns på bilderna.

medalj-Staaff-YNAN0551-500.jpg
Kapten Ragnar Staaff mottar Skidfrämjandets förtjänstmedalj i silver av överste Gösta Hahr. Kapten Staaff var ordförande i Skidfrämjandets Växjökommitté och var Skidfrämjandets ledande kraft i staden och primus motor i arbetet för stugans färdigställande. (YNAN0551)

medalj-Boberg-YNAN0552-500.jpg
Arkitekt Paul Boberg (1884-1947) mottar medalj av överste Gösta Hahr, för att han lyckades med att väl sammanföra den gamla bygdegården med det nya sporthemmet. Boberg har bland annat ritat brunnen i Evedal och Hyltebruks kyrka. (YNAN0552)

medalj-Gronkvist-YNAN0553-500.jpg
Stiftsjägmästare Seth Grönqvist mottar medalj av överste Gösta Hahr, som tack för välvilja och hjälp i samband med upplåtelse av mark och stuga. (YNAN0553)

tal-Magnusson-YNAN0554-500.jpg

Oscar Magnusson, expeditionsföreståndare och ordförande i Växjö stads friluftsnämnd, håller tacktal efter att ha erhållit stugans bastanta nyckel av kapten Ragnar Staaff. Nämnden övertar nu stugan i sitt hägn, dock i samarbete med Skidfrämjandet. (YNAN0554)

Samtliga foto: Yngve Andersson/ Kulturparken Småland/Smålands museum/digitaltmuseum YNAN. . .bild överst YNAN0549
Artikel i Smålandsposten den 7 juli 1942 / Stadsbiblioteket Växjö