Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vandra på egen hand

Här samlar vi tips på fina vandringsleder i vår närhet för dig som ska ge dig ut på egen hand.

Vi har grupperat vandringslederna främst utifrån längd, men det finns också tips för dig som vill se en storslagen utsikt eller vandra stadsnära. Klicka på rubrikerna så kommer du till en sida med mer information.

Kortare vandringar

Här nedan hittar du leder som är kortare än 5 kilometer. Dessa är särskilt lämpliga för barnfamiljen eller för en picknick-korg i det gröna.

Djuröns Naturreservat
Leden tar dig genom vackra ekhagar, lummiga lövlundar, över havsstrandängar, klibbalskärr och förbi klippstränder. Det finns även en torrtoalett som är anpassad för personer med rörelsehinder. Leden är drygt 2 km lång.

Getåravinen
I Getåravinen vandrar du på vackert slingrande stigar och lyssnar på bäckens porlande. Ett perfekt utflyktmål för er som älskar barkbåts-race. Det är en lummig vandring på nästan 3 kilometer om man går fram och tillbaka.

Upplevelsestigen
I Vrinneviskogens naturreservat finns en kort led som passar alla, stora som små. Längs med stigen finns 11 stationer att upptäcka med alla sinnen. Stigen är tillgänglighetsanpassad och det finns ett anpassat dass i anslutning som är öppet dygnet runt. Leden är ca 800 meter.

Herrebroleden
En kortare vandring tar er ut till fågeltornet med utsikt över våtmarken och Borgs kyrka. Om man vill kan man gå på spänger ut till ett gömsle som ligger några hundra meter bort. En vandringsled som är cirka 1.5 kilometer.

Svensksundsviken
Här vandrar du över vidsträcka havsstrandängar ut till ett fågeltorn med bra utsikt över Bråviken. Kanske får du se havsörn? Leden är cirka 2 kilometer lång.

Leonardsbergsleden
Den västra slingan passerar vackra, betade strandängar med en rik flora och fågelliv samt fantastiska isräfflor. Även här kan man klättra upp i fågeltornet. Den östra slingan går genom hagmark med ekbackar och här kan du titta på hällristningar och andra fornlämningar. Leden består av två slingor och är sammanlagt ca 4 km lång. 

Lillebrors sagostig

Vid Ågelsjön finns en stig som går in från parkeringsplatsen, förbi badplatsen och som är grusad och tillgänglighetsanpassad. Längs stigen hittar du Lillebrors sagostig, en stig för barn med illustrationer från Jonna Björnstjernas bilderbok Sagan om den underbara familjen Kanin och monstret i skogen

 

Lagom långa vandringar

Ja, vad är då en lagom lång vandring kan man fråga sig? Vi tänker att det är en vandring som inte är längre än en mil, men som ändå ger dig känslan av att det är du och naturen den dagen. Här hittar du vandringar som är mellan 5 och 10 kilometer.

Glotternleden

En led som är uppdelad i flera små etapper men som kan läggas samman till en 6 kilometer lång vandring. Här kan du hitta det mesta. Vad sägs om kolarkoja, vindskydd, ett gammalt brandfält, flera eldstäder och den härliga bastun. Mer om hur man bokar denna kan du läsa här.

Stora Älgsjön runt

En lättvandrad rundslinga på dryga 8 kilometer. Här passar det bra att ta med badkläder om vädret tillåter.