Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Helvetets portar

Helvetets portar är namnet på en farlig passage utmed en medeltida väg som också kallas Karl XI:s ridväg. På vardera sidan om vägen finns två stora flyttblock och det berättas att rövare låg i bakhåll i den omgivande terrängen. Invid stenarna fanns länge spår efter det offerkast där vägfararna kastade en sten eller en kvist. Ett offerkast är en plats där någon tidigare dött en oväntad eller våldsam död.

I en vägrapport från 1791 berättas om att allmogen "än idag" offrar på riskasten, ett spår av det som än gång hände invid Helvetets portar. 

Alldeles norr om portarna finns också det så kallade Springareberget som senare under historien var ett populärt rastställe. Det berättas historier om hur kuskar och körsvenner tävlade genom att med händerna på ryggen springa uppför berget. Detta var även en populär aktivitet bland bygdens ungdom när pojkarna ville imponera på flickorna. Än idag syns spåren på klippan, kanske vill du också göra ett försök?

Den som fortsätter söderut längst ridvägen kommer efter ett par hundra meter fram till en hög sten som rests ett tiotal meter öster om ridvägen. Denna sten kallas Lejresten, Skäkten eller Dackestenen och man vet idag inte riktigt vem som rest stenen eller varför. Flera teorier finns dock:

* Stenen restes av de som byggde vägen
* Stenen är rest till minne av någon som blivit dräpt på platsen
* Den restes till minne av de polska soldater som stupade i ett slag mellan kung Sigismund och hertig Karl 1598. Dessa ska ha begravts i mossens alldeles söder om stenen, en mosse som fortfarande kallas Polacksmossen. 
* Stenen restes till minne av ett slag som stod mellan Nils Dacke och Gustav Vasas män. Det finns även de som hävdar att ridvägen var platsen för det som kallas slaget vid Kisa.