Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bli ledare i vandring

Att vandra är ett fantastiskt sätt att uppleva den stora variationen i naturen, få motion och koppla av i vardagen. I Friluftsfrämjandet finns lika många unika vandringar som det finns ledare – för det är du som leder äventyret som skräddarsyr precis vilken vandring som du vill planera och dela med andra.

Friluftsfrämjandet arrangerar varje år hundratals vandringar, allt från längre turer över flera dagar till dagsturer i närmaste naturområde. Vandringarna anpassas utifrån deltagarnas förmåga. Många av våra vandringar har dessutom ett tema, t.ex. bushcraft, skogsbad, rullstol, kulturmiljöer, stavgång, puls och motion, snöskor, o.s.v. Vandringarna kan innehålla övernattning, exempelvis i stuga eller tält.

Intresset för vandring ökar och vi behöver därför bli fler vandringsledare.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ideell ledare bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ledare verkar du för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. I gengäld får du:

  • utbildning och kontinuerlig utveckling
  • gemenskap med likasinnade
  • chansen att leda och forma dina egna drömvandringar

Så funkar utbildningen

Friluftsfrämjandets ledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Målet med utbildningen är färdigheter för att leda grupper på vandringsturer i låglandsmiljö. 

  • Utbildningsmetodiken kännetecknas av friluftsupplevelser, samt dialog och reflektion.
  • Genom utbildningen skapas insikt om ditt ledarskap, deltagarnas upplevelser och gruppens olikheter.
  • Ledarutbildningen för vandring (låglandsterräng) är normalt tre dagar. Samtliga delar är obligatoriska.
  • Utbildningen fokuserar på ledarskap, planering, fysik, utrustning och allemansrätten.

Att leda vandringar i fjällterräng är en annan ledarutbildning, som du kan läsa om här.

Förkunskaper

Som ledare behöver du trivas med samarbete i grupp samt ha god vana av vandring. Vi rekommenderar dessutom att du har gått en första hjälpen-utbildning de senaste två åren.

Om du vill bli ledare för vandring men ännu inte klarar förkunskapskraven – skaffa gärna mer erfarenhet genom att först delta i vår verksamhet.

Om du har frågor om utbildningen för vandringsledare så kontakta din lokalavdelning.

Intresseanmälan

Skicka in en intresseanmälan så kontaktar din lokalavdelning dig. Kanske tar det en vecka eller två, eftersom lokalavdelningarna jobbar ideellt. Vad roligt att du är nyfiken på att bli ledare i vandring – varmt välkommen!

Är du medlem i Friluftsfrämjandet? *

Friluftsliv för alla

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Vi strävar efter att spegla samhällets mångfald och erbjuda verksamhet som är välkomnande, anpassad och trygg för alla.