Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Utbilda dig till fjälledare

Friluftsfrämjandets fjälledare leder grupper tryggt i fjällen. Våra fjälledare utbildas inom ledarskap, friluftsteknik, säkerhet, samt fjällens natur- och kulturmiljöer. Få saker slår känslan av att vara den som deltagarna ger förtroendet att leda dem över fjället.

Målet med fjälledarutbildningen är att du ska få kunskaper och färdigheter för att tryggt och tydligt kunna leda grupper på veckolånga turer i fjällen. I fokus står ditt ledarskap – din förmåga att utifrån dina erfarenheter och egenskaper kunna reflektera över och utveckla dig själv som ledare. Som ledare behöver du ha god social förmåga och trivas med samarbete i grupp.

Som framtida fjälledare inom Friluftsfrämjandet utbildas du inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Utbildningen kännetecknas av dialog och reflektion med friluftsupplevelser som utgångspunkt. Ledarskapet består av tre samverkande delar: kunskap, färdigheter och att leda. 

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ideell ledare bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ledare verkar du för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. I gengäld får du:

  • Utbildning och kontinuerlig utveckling
  • Gemenskap med andra som älskar fjällvandring
  • Möjligheten att leda dina egna fjälläventyr

Vill du bli ledare i Friluftsfrämjandet?

Kontakta din lokalavdelning och berätta att du är intresserad av att bli ledare, så hjälper de dig vidare.

Min lokalavdelning

Så funkar fjälledarutbildningen

Friluftsfrämjandets ledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Målet med fjälledarutbildningen är att du ska få kunskaper och färdigheter för att tryggt och tydligt kunna leda grupper på veckolånga turer i fjällen.

Fjälledarutbildningen är uppbyggd enligt Fjällsäkerhetsrådets norm för utbildning av fjälledare, och är indelad i två delar: först sommar och sedan vinter som ett kompletterande del. Fjälledarutbildningen är omfattande och kräver att du är villig att engagera dig i flera år.

Utbildningsveckor och praktik

Utbildningen startar med en digital förträff, inläsning och digitala utbildningsmoment. Den fortsätter sedan med två utbildningsveckor i fjällen, fördelat på två olika veckor/somrar. Du ska också genomföra minst 10 praktikdagar tillsammans med en examinerad fjälledare. Du kan börja praktikdagarna redan efter den första utbildningsveckan.

Den första utbildningsveckan fokuserar på ditt personliga ledarskap, ledarskap i relation till gruppen, Friluftsfrämjandets värderingar och planering av fjällvandringar. Vi går igenom sjukvård och fjällräddning, samt fjällens natur, kultur och väder. 

För att delta på den andra utbildningsveckan ska du först ha klarat av den första utbildningsveckan. Du ska ha genomfört minst en veckolång fjällvandring utan ledare och utanför led. Du ska också ha genomfört några praktikdagar som hjälpledare på en fjällvandring och ha gått kompletterande sjukvårdsutbildning hos Adventure Medicine eller NOLS.

Den andra utbildningsveckan går igenom hur du leder säkra sommarturer i högfjällsterräng (undantaget glaciär och fallriskmiljö). Du kommer också få reflektera över ditt ledarskap och förhållningssätt till gruppen, lära dig hantera krissituationer och orientera i hårt väder, i mörker och med nedsatt sikt. Vi går igenom hur du genomför säkra vad, hur kroppen fungerar under skiftande yttre och inre förhållanden, och hur du omsätter väderprognoser till justerad planering.

Kompletterande utbildning för vinter

Efter att du är examinerad fjälledare för sommarhalvåret kan du välja att komplettera med ytterligare utbildning för vinter. Förutom ett generellt fokus på ledarskap och teknik innehåller utbildningen snö- och lavinkunskap, iskunskap, samt bivack och nödbivack i snö. För att bli godkänd fjälledare för vinter krävs även en kompletterande lavinutbildning (SVELAV Pro 1, det vill säga Sveriges nationella utbildningsnorm för lavinutbildningar och lavinkurser).

Vägen till fjälledare

Här kan du läsa en mer utförlig beskrivning av fjälledarutbildningen och hur du kan lägga upp din utbildning till att bli examinerad fjälledare sommar.

Ladda ner pdf

Loggbok fjälledare

Du kan ladda ner och börja fylla i loggboken med dina erfarenheter av fjällvistelser redan innan utbildningen börjar.

Ladda ner dokument

Förkunskapskrav

Du ska ha:

  • Fyllt 18 år
  • Vara självgående på fjällvandringar - visa att du har minst 50 dagars erfarenhet i fjällen innan kursstart
  • Första hjälpen (HLR/LABCDE): Minst 1 dags utbildning i första hjälpen med inriktning mot friluftsliv
  • God fysisk förmåga och klara en vandring med 15–20 kg i ryggsäcken en vecka i oledad fjällterräng

Tips för att bli fjälledare

  • Kanske har din lokalavdelning ingen verksamhet inom fjällvandring. I så fall kan du byta lokalavdelning genom att kontakta medlemsservice, eller hjälpa din lokalavdelning starta upp fjällverksamhet.
  • Om du vill bli fjälledare men ännu inte har god vana av vandring i de svenska fjällen kan du skaffa dig mer erfarenhet genom att delta i vår fjällverksamhet.
  • Om du har frågor om fjälledarutbildningen så kontakta din lokalavdelning

Fjällturer

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning