Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Utbilda dig till fjälledare

Friluftsfrämjandets fjälledare leder grupper på trygga fjällvandringar. Våra fjälledare utbildas inom ledarskap, friluftsteknik, säkerhet, samt fjällens natur- och kulturmiljöer. Få saker slår känslan av att vara den som deltagarna ger förtroendet att leda dem över fjället.

Målet med fjälledarutbildningen är att du ska få kunskaper och färdigheter för att tryggt och tydligt kunna leda grupper på veckolånga turer i fjällen. I fokus står ditt ledarskap – din förmåga att utifrån dina erfarenheter och egenskaper kunna reflektera över och utveckla dig själv som ledare. Som ledare behöver du ha god social förmåga och trivas med samarbete i grupp.

Som framtida fjälledare inom Friluftsfrämjandet utbildas du inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Utbildningen kännetecknas av dialog och reflektion med friluftsupplevelser som utgångspunkt. Ledarskapet består av tre samverkande delar: kunskap, färdigheter och att leda. 

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ideell ledare bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ledare verkar du för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. I gengäld får du:

  • Utbildning och kontinuerlig utveckling
  • Gemenskap med andra som älskar fjällvandring
  • Möjligheten att leda dina egna fjälläventyr

Vill du bli ledare i Friluftsfrämjandet?

Kontakta din lokalavdelning och berätta att du är intresserad av att bli ledare, så hjälper de dig vidare.

Min lokalavdelning

Så funkar fjälledarutbildningen

Friluftsfrämjandets ledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Målet med fjälledarutbildningen är att du ska få kunskaper och färdigheter för att tryggt och tydligt kunna leda grupper på veckolånga turer i fjällen.

Fjälledarutbildningen är uppbyggd enligt Fjällsäkerhetsrådets norm för utbildning av fjälledare, och är indelad i två steg: först sommar och sedan vinter som ett kompletterande steg. Fjälledarutbildningen är omfattande och kräver att du är villig att engagera dig i flera år.

För att påbörja utbildningen ska du vara medlem och ha stöd av din lokalavdelning. Lokalavdelningen har i vissa fall möjlighet att betala din utbildning och kan hjälpa dig att komma i kontakt med andra fjälledare.

Utbildningsveckor och praktik

Utbildningen startar med en introduktionsutbildning en heldag på våren och en värdegrundsutbildning som genomförs online. Den fortsätter sedan med två utbildningsveckor i fjällen, fördelat på två olika somrar. Du ska också genomföra minst 10 praktikdagar tillsammans med en examinerad fjälledare. Du kan börja praktikdagarna redan efter den första utbildningsveckan. Efter genomförd värdegrundsutbildning och den första utbildningsveckan kan du också vara med som hjälpledare på fjällvandringar.

Den första utbildningsveckan fokuserar på ditt personliga ledarskap, ledarskap i relation till gruppen, Friluftsfrämjandets värderingar, planering av fjällvandringar, sjukvård och fjällräddning, samt fjällens natur, kultur och väder. 

För att delta på den andra utbildningsveckan ska du först ha klarat av den första utbildningsveckan, ha genomfört minst en veckolång fjällvandring utan ledare och utanför led, ha genomfört några praktikdagar som hjälpledare på en fjällvandring, och ha gått en första hjälpen-utbildning (HLR) under de senaste två åren.

Den andra utbildningsveckan fokuserar på att du ska kunna leda säkra sommarturer i högfjällsterräng (undantaget glaciär och fallriskmiljö), reflektera över ditt ledarskap och förhållningssätt till gruppen, hantera krissituationer, orientera i hårt väder, mörker och nedsatt sikt, genomföra säkra vad och enklare räddningar ur jokk under säkra former, förstå hur kroppen fungerar under skiftande yttre och inre förhållanden, och kunna omsätta väderprognoser till justerad planering.

För att bli godkänd fjälledare krävs även en kompletterande sjukvårdsutbildning, exempelvis NOLS.

Kompletterande utbildning för vinter

Efter att du är färdigutbildad fjälledare för sommarhalvåret kan du välja att komplettera med ytterligare utbildning för vinter. Utbildningen fokuserar, utöver ett generellt fokus på ledarskap och teknik, på snö- och lavinkunskap, iskunskap, samt bivack och nödbivack i snö. För att bli godkänd fjälledare för vinter krävs även en kompletterande lavinutbildning (SVELAV Pro 1, dvs Sveriges nationella utbildningsnorm för lavinutbildningar och lavinkurser).

Förkunskapskrav

Du ska ha:

  • Fyllt 18 år
  • Gått minst tre olika flerdagars fjällvandringar utan ledare
  • Grundläggande kunskaper i hantering av karta och kompass
  • God fysisk förmåga och klara en vandring med 15–20 kg i ryggsäcken en vecka i oledad fjällterräng

Tips för att bli fjälledare

Kanske har din lokalavdelning ingen verksamhet inom fjällvandring. I så fall kan du byta lokalavdelning genom att kontakta medlemsservice, eller hjälpa din lokalavdelning starta upp fjällverksamhet.

Om du vill bli fjälledare men ännu inte har god vana av vandring i de svenska fjällen kan du skaffa dig mer erfarenhet genom att delta i vår fjällverksamhet.

Om du har frågor om fjälledarutbildningen så kontakta din lokalavdelning

Fjällturer

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning