Bli ledare i Skogsmulle och skogens värld
Alla barn borde få gå i Skogsmulle. För barn som får utforska och uppleva naturen får, förutom världens bästa lekplats, röra på sig och ta del av mängder av de hälsofördelar som naturen ger. Samtidigt läggs grunden för ett livslångt miljöengagemang. Som ledare upptäcker du naturen på nytt genom barnens ögon och får känna den stora glädjen i att se dem utvecklas och lära känna naturen.
”Skogsmulle och skogens värld” är en av Friluftsfrämjandets största verksamheter, och riktar sig mot de yngre barnen. Skogsmulle och skogens värld är indelat i fem olika inriktningar: Öppna Skogsgläntan (0–2 år), Skogsknopp (2–3 år), Skogsknytte (3–4 år), Skogsmulle (5–7 år) och Familjemulle. Verksamheten består oftast av regelbundna träffar i ett naturområde nära och är cirka 2 timmar per träff.
Våra Skogsmulle-äventyr blir ofta snabbt fullbokade, så behovet av fler ledare i Skogsmulle är mycket stort. Tillsammans med tusentals andra ledare verkar du för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen.
Det du ger, får du mångfalt tillbaka
Som ideell ledare bidrar du med tid, kunskap och engagemang. I gengäld får du:
- Utbildning och kontinuerlig utveckling
- Gemenskap med likasinnade
- Möjlighet att leda och skräddarsy dina äventyr ute i naturen med barnen
Vill du bli ledare i Friluftsfrämjandet?
Kontakta din lokalavdelning och berätta att du är intresserad av att bli ledare, så hjälper de dig vidare.
Min lokalavdelningSå funkar utbildningen
Friluftsfrämjandets ledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Målet med utbildningen är att få färdigheter för att tryggt leda barngrupper ut i naturen.
- Utbildningsmetodiken kännetecknas av friluftsupplevelser, samt dialog och reflektion.
- Ledarutbildningen för Skogsmulle och skogens värld är normalt två fysiska dagar. Vissa moment består av självstudier. Samtliga delar är obligatoriska.
- Utbildningen fokuserar på barns utveckling och behov, allemansrätten, säkerhet och trygghet, planering, samt lekar, sånger och sagor.
- Under utbildningen arbetar ni för insikter om ditt ledarskap, deltagarnas upplevelser och gruppens olikheter.
Förkunskapskrav
Som ledare behöver du trivas med samarbete i grupp. Vi rekommenderar dessutom att du har gått en första hjälpen-utbildning de senaste två åren.
Om du vill bli ledare för Skogsmulle och skogens värld men ännu inte klarar förkunskapskraven – skaffa gärna mer erfarenhet genom att delta i vår verksamhet.
Om du har frågor om Skogsmulle och skogens värld eller ledarutbildningen så kontakta din lokalavdelning.
Friluftsliv för alla
Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Som organisation strävar vi efter att spegla samhällets mångfald och erbjuda verksamhet som är välkomnande, anpassad och trygg för alla.
Möt våra ledare
Katarina, Skogsmulle och skogens värld
Medan vi läste Bamse i ficklampans sken, ven fjällvinden och regnet smattrade på tältduken från tvären. Han var 3,5 år och tjöt av lycka i sovsäcken. Regn betyder ju geggamoja! När vi någon timma tidigare hade stått med tio andra familjer dubbelvikta i blåsten uppe på Nipfjället, insåg vi att det inte riktigt var det vi hade sett framför oss.
Tommy, ledare Vildmarksäventyr och överlevnadsexpert
–I vår jakt på skatten hade vi vandrat djupt in i lövskogarna och långt bakåt i tiden. Någonstans i Kindabygden skulle den finnas, Adrianopels skatt från år 378. Barnen hade under vårterminen löst flera ledtrådar och tagit sig vidare över klipphällar, sjöar, skog och grottor.
Ida, ledare Skogsmulle och skogens värld
–Vi skulle göra 100 äventyr på ett år, jag och min familj. När vi ser tillbaka på allt vi gjort, så är det de allra enklaste äventyren vi minns. Fredagseftermiddagen som vi åt mellanmål i kojan i trädgården. När vi grillade korv på öppna spisen inomhus. Eller pannkakslunchen på gräsmattan, där alla ler jättestort på bilden, men precis efteråt gick något snett och barnen gick tjurandes åt varsitt håll.