Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Fynda friluftsprylar – bästa köpen second hand

Att fynda begagnat har aldrig varit mer populärt. Inför sommarens alla äventyr – vare sig du planerar en fjällvandring, cykeltur eller tältsemester – finns en uppsjö av friluftsutrustning att upptäcka på andrahandsmarknaden. Vi tipsar om de bästa fynden för att hjälpa dig att göra smarta och hållbara val.

Text: Ari Hultqvist och Jenny Grundemark
Foto: 
Uppdaterad: 2025-05-

Återbruk är på stark frammarsch, och fler väljer att investera i kvalitetsprylar med en historia i stället för att alltid köpa nytt. Enligt Svensk Handels rapport omsatte second hand-branschen 17 miljarder kronor under 2024, där mode toppade listan. Men det är långt ifrån bara kläder som lockar – även elektronik, möbler och friluftsutrustning blir alltmer eftertraktat på andrahandsmarknaden. Här handlar det inte bara om att spara pengar, utan också om att göra miljömedvetna val och ge fullt fungerande utrustning ett nytt liv.

Mest valuta för pengarna

I detta test har vi gått igenom second hand-utbudet och har valt ut de produkter som ger mest valuta för pengarna – från stormkök och ryggsäckar till cyklar och tält. Att handla begagnat är ofta en bra affär, men det finns fallgropar att se upp för. Slitna blixtlås på tält kan krångla, batteritiden på nödsändaren är en viktig faktor och felaktig förvaring av en ryggsäck kan leda till fukt eller mögel. Vi hjälper dig att navigera rätt och ger tips på vad du bör granska lite extra. Med rätt kunskap kan du undvika missarna och i stället göra riktiga kvalitetsfynd.

Friluftsliv behöver inte kosta en förmögenhet – med rätt second hand-köp får du hög kvalitet till en bråkdel av nypriset. Dessutom finns ofta möjligheten att hyra eller låna. Läs vidare och låt dig inspireras till en mer hållbar och prisvärd friluftssommar.

Så testade vi

Ari Hultqvist har arbetat inom friluftsliv sedan 2018. Han är ideell ledare och utbildningsledare i Friluftsfrämjandet med bred erfarenhet från flera olika grenar.

Tillsammans med en grupp friluftskunniga valde Ari ut utrustning som passar för somriga aktiviteter och enklare friluftsliv. Alla produkter har använts av minst en person i testgruppen och finns att köpa, både nya och begagnade.Testet lyfter fram kvalitetsprodukter från kända märken. Dessa kan kosta lite mer, men håller längre och behåller ofta sitt värde vid en eventuell vidareförsäljning. Billigare produkter kan verka prisvärda, men andrahandsköp kan bli oväntat dyra när man räknar in privatfrakt och jämför med nypris efter ständiga rabatter.

Vad som är det bästa köpet är förstås individuellt – testets exempel ska ses som inspiration. Den bästa begagnade cykeln är trots allt den som får dig att ge dig ut, om och om igen.

Fynda, hyr eller låna

Här kan du fynda återbruk

  • tradera.se
  • blocket.se
  • tracksrecycle.se
  • re-adventure.com
  • hardloop.se
  • recrql.outnorth.com
  • Facebook Marketplace
  • Friluftsfrämjandet - Köp och Sälj, Facebookgrupp
  • Friluftsfrämjandets lokavdelningars bytesmarknader

  • Hyr eller låna friluftsprylar
  • naturkompaniet.se
  • hygglo.se
  • booqable.outdoorbuddies.se
  • fritidsbanken.se
  • Sportklocka

    GARMIN FENIX 7X SOLAR
    Cirkapris: 4 000-5 000 kr (nypris 6 000-9 000 kr)

    Kort & gott: En sportklocka kan vara ett smart köp på andrahandsmarknaden. Det finns flera prisvärda modeller med god prestanda. Men för den som är villig att investera lite mer är Garmin Fenix 7X Solar en stark kandidat. Modellen, som lanserades i januari 2022, är fortfarande en av de bästa sportklockorna för friluftsliv. Den har en mycket lång batteritid och kan dessutom laddas med hjälp av solljus.

    Kalla fakta: Batteritiden är 28 dagar, eller 37 dagar med solenergi, men kan variera beroende på inställningar och användning. Antalet inbyggda funktioner tycks nästan oändligt. Med 32 GB minne och en vikt på 89 gram, finns den i storlekar från 42 till 51 mm, där X står för den största modellen.

    Att tänka på: Modellen Solar Sapphire har ett tåligare glas och kostar begagnat cirka 1 000 kr mer. Den senaste serien i Fenix-familjen är Fenix 8. Garmin-klockorna tenderar att vara dyrare än de finska Suunto-klockorna.

    Se upp för: Repat glas, kantstött metall och slitna armband. Ju äldre modell av sportklocka desto troligare blir det problem med appar och uppdateringar. Sportklockor är dyra och stöldbegärliga så be att få se kvitto.

    Nödsändare

    INREACH GPSMAP66I
    Cirkapris: 4 500kr (nypris 6 000-7 900 kr)

    Kort & gott: En traditionell GPS-enhet med tvåvägs nödkommunikation. Nödsändare blir allt vanligare inom friluftslivet. Med tvåvägskommunikation kan du hålla kontakten med nära och kära – även när mobilen saknar täckning. De flesta väljer i dag den betydligt lättare nödsändaren InReach Mini 2, som fungerar smidigt både med och utan en kopplad mobiltelefon. Bland paddlare är PLB annars ett vanligt alternativ för att skicka nödmeddelanden.

    Kalla fakta: Vikt: 240 g. Höjd: 16,3 cm. Skärmstorlek: 3,8 x 6,3 cm. Batteritid: upp till 200 timmar. Minne: 16 GB. Efterföljaren, GPSMAP 67i, har USB-C-kontakt i stället för Micro-USB.

    Att tänka på: Det går att hyra en enhet, men för några veckors användning blir det rätt mycket pengar. En del enheter säljs efter ett enda långt äventyr och kan fås till ett riktigt bra pris. Säljs den med tillbehör? Överväg om du kommer störa dig på den äldre USB-kontakten och hellre vill ha 67i som också har bättre batteritid. In- Reach Mini 2 är billigare, lättare och finns fler på marknaden. Zoleo är en billigare, något tyngre nödsändare än Mini. iPhones nödfunktion fungerar inte i Norden och är därmed inget alternativ för fjälläventyr i Sverige.

    Se upp för: Repor på skärmen. Kontrollera hur gammal enheten är och hur mycket batteriet har använts.

    Stormkök

    PRIMUS GRAVITY
    Cirkapris: 350 kr (nypris 750-1 100 kr)

    Kort & gott: En stabil och driftsäker brännare som står stadigt på marken. Den passar bäst när man är flera, lagar mycket mat – eller använder stormköket under vintern. Gasbrännaren är en bra instegsmodell. Men om du vill vara ute året runt och använda stormköket i vinterkyla, kan du komplettera med ett multi-fuel-kit. Då kan brännaren använda flytande bränsle, som bensin, i stället för att du behöver investera i en helt ny.

    Kalla fakta: Effekt: 3 000 W med en vikt om 250 g. Kokar upp en liter vatten på under fyra minuter.

    Att tänka på: Primus erbjuder högklassig kundservice när det kommer till reservdelar. Det går även att köpa reservdelar i friluftsbutiker, vilket är ett bra exempel på hållbarhetstänk. Med en Primetechkastrull kokar vattnet upp en minut snabbare. Flerbränslekök kräver dock lite mer underhåll eftersom bensin sotar, och delarna är fler.

    Se upp för: Borttappade delar i ett multi-fuel kit. Piezo-tändare klarar man sig dock utan.

    Vandringsbyxa

    FJÄLLRÄVEN VIDDA PRO
    Cirkapris: 500-1 500 kr (nypris 1 900-2 300 kr)

    Kort & gott: Är du på jakt efter en vandringsbyxa kan du göra fina fynd second hand. Fjällräven Vidda Pro är en välkänd modell som finns i många färger och storlekar och är tillverkad av slitstarkt polyester-bomull utan stretchmaterial. Fjällräven erbjuder dessutom utmärkt kundservice som skickar lagningslappar och knappar. Troligtvis den vanligaste modellen från Fjällräven på begagnatmarknaden. Byxan har gott om fickor, och det finns knäskydd som tillbehör.

    Kalla fakta: Förstärkt bakdel och förböjda knän med öppningar för knäskydd. Material: Ekologisk bomull och återvunnen polyester. Regular fit. Justerbara benslut.

    Att tänka på: Hållbara byxor som är lätta att laga själv eller låta laga. Byxorna kan göras vattenavvisande med Greenland Wax. Finns andra tillverkare som gör liknande byxor till ett billigare pris. Även andra modeller kan ha G1000 lite som är ett lättare tyg.

    Se upp för: Slitage vid gylf och gren samt längst ner på byxbenen. Knappar som lossnat. Färgförändringar från solblekning, särskilt vid byxslagen. Se upp för piratkopior.

    Tält

    FJÄLLRÄVEN ABISKO SHAPE 3
    Cirkapris: 5 000-6 000 kr (nypris 9 000-10 000 kr)

    Kort & gott: Ett lätt och slitstarkt fyrasäsongstält med rymlig absid. Silikontätad väv tillverkad utan PFAS och giftiga flamskyddsmedel. Jämförbart med det dyrare Hilleberg Nallo 3 GT och det något billigare Bergans Trollhetta 3. Eftersom nypriset ofta är högt kan ett kvalitetstält som detta också vara en god investering på andrahandsmarknaden.

    Kalla fakta: Vikt: 2 560 g. Tremannatält. Tältbågar: 9 mm i diameter. Reflekterande tältlinor.

    Att tänka på: Tält är generellt långlivade om de används och förvaras på rätt sätt. Tält är också något som köps och säljs flitigt. Största faran med modernare tält är UV-skador i solen om tältet stått uppe väldigt länge. Tätningarna kan flagna vid intensiv användning eller felaktig förvaring. Är det sannolikt att säljaren torkat tältet och förvarat det korrekt? Bra tält går ofta att sälja vidare för samma pris. På billigare tält kan tejpade sömmar lossna med tiden.

    Se upp för: UV-skador, söndertuggad tältduk vid blixtlås och små hål i tältgolvet (som ofta är lätta att laga). Om en footprint medföljer, är golvet troligen i bättre skick.

    Ryggsäck

    BERGANS TROLLHETTA V5 75L
    Cirkapris: 1 100 kr (nypris 3 000-4 000 kr)

    Kort & gott: En rymlig ryggsäck för långa vandringar. Många nybörjare köper idag ryggsäckar online i olika storlekar och modeller som inte riktigt passar, medan erfarna vandrare ofta byter till ultralätt utrustning. Sammantaget gör det att andrahandsmarknaden för ryggsäckar är mycket god. Det finns få riktigt traditionella tunga ryggsäckar kvar på marknaden. De större tillverkarna som Bergans gör idag lätta, men inte ultralätta, modeller.

    Kalla fakta: Vikt: 2 400 g. Yttermått: 90x36x36 cm. Rekommenderad packvikt: upp till 30 kg. Finns i flera färger och storlekar, både dam- och herrmodeller.

    Att tänka på: Vilken version av Trollhetta är det? V5 indikerar den senaste versionen. Ryggsäckar är ofta kraftigt nedsatta under rea. Kommer det med tillbehör som sidopåsar och höftpåsar? Ryggsäckar brukar provas noga i friluftsbutiker. Passar modellen inte din kropp så sälj den och gör ett nytt försök.

    Se upp för: Borttappad dagsryggsäck och regnskydd samt allmänt slitage på tyg och stoppning. Kontrollera även för felaktig förvaring som kan leda till lukt eller mögel.

    Solpanel

    XTORM SOLAR BOOSTER 21W
    Cirkapris: 800 kr (nypris 1 200-1 900 kr)

    Kort & gott: Xtorm Solar Booster 21W är en effektiv och portabel solpanel som laddar både mobiltelefoner och powerbanks. Den passar lika bra under en fjällvandring som under en tälthelg med familjen. Solpanelen är lätt att fälla ihop och förvara i ryggsäcken närmast ryggen. Vid användning kan den enkelt hängas utanpå ryggsäcken för att fånga solens strålar medan du rör dig. Panelens robusta design gör den till ett pålitligt val för längre turer utan tillgång till elnät.

    Kalla fakta: Hopvikt: 31 x 15,5 x 3,5 cm. Vikt: 425 g. Två uttag: USB-A och USB-C. Väljer automatiskt hastigheten på laddningen. Vattentålighet: IPX4.

    Att tänka på: En lätt och mindre skrymmande modell som lämpar sig för många längre äventyr. Bäst är att kunna ladda en tålig powerbank under dagen för att med den ladda mobilen på kvällen. På långcykling har det dock funkat bättre att ha mobilen inkopplad direkt till solpanelen på styret.

    Se upp för: Högt pris. Det finns många billigare tillverkare och modeller på marknaden. Kvaliteten kan variera, men vi har använt vår äldre, mindre 14W-modell i flera år utan några som helst slitageproblem.

    Vandringsstavar

    BLACK DIAMOND CARBON FLZ
    Cirkapris: 1 000 kr (nypris 1 600-2 400 kr)

    Kort & gott: Populära ultralätta kolfiberstavar som passar både för vandring och löpning i varierad terräng. ”FL” står för FlickLock, ett pålitligt och lättanvänt låssystem som gör det enkelt att justera längden. ”Z” beskriver det smarta, tredelade ihopfällbara systemet, vilket gör stavarna kompakta och lätta att packa ner i ryggsäcken. Black Diamond är kända för sin höga kvalitet och genomtänkta design, och just Z-serien har blivit en favorit.

    Kalla fakta: Finns i storlekarna 110, 125 och 140 cm. Vikt: 170 g/stav (125 cm). Ingen fjädring.

    Att tänka på: Stavarna finns i flera storlekar och är justerbara i längd med ett spann på cirka 15 cm. Till exempel, modellen 125 cm kan justeras från 110-125 cm. Det finns även liknande modeller i aluminium med fasta längder utan FlickLock. Ett billigare och mindre ömtåligt alternativ.

    Se upp för: Borttappade lösa spetsar. Vi har inte haft några problem med vandringsstavar från Black Diamond. Stavarna går sönder om de bryts, medan aluminiummodeller böjs. Generellt gäller att ju fler rörliga delar (som dämpning och olika låsfunktioner), desto större risk för slitage eller att något slutar fungera.

    Bärstol

    DEUTER KID COMFORT
    Cirkapris: 600-2 000 kr (nypris 2 600-4 000 kr)

    Kort & gott: Den robusta Deuter Kid Comfort har funnits på marknaden i flera decennier. Tidigare hette modellerna Comfort 1, 2 och 3. Nu är varianterna fler och heter Comfort, Comfort Active och Comfort Pro. Comfort Air är en föregångare till Active. De är välbyggda och håller för flera barn, vilket gör dem till ett utmärkt val på andrahandsmarknaden. Tack vare den goda passformen och den justerbara bärselen är de dessutom bekväma för både barn och bärare, även på längre turer.

    Kalla fakta: Vikt: ca 3,3 kg. Packvolym: 14 liter. Rekommenderad maxvikt för barn: 18 kg, plus 4 kg packning. Soltak ingår. Active finns i dammodell

    Att tänka på: Hur gammal är bärstolen, och hur sliten är den? Priserna på andrahandsmarknaden varierar kraftigt – från mycket förmånliga till dyrare än nya. Främsta alternativet är bärstolar från Osprey.

    Se upp för: Givetvis blir det fläckar och tyg kan solblekas. Den händige kan byta ut resår som har töjts ut med åren. Solskyddet kan vara borttappat på de modeller som har löstagbart tak.

    Mountainbike

    SCOTT SCALE KOLFIBER, HARDTAIL
    Cirkapris: 7 000-9 500 kr (nypris 30 000 kr)

    Kort & gott: Cyklar blir ofta stulna, så en billigare begagnad cykel vågar du förhoppningsvis ta med dig till naturreservatets parkering. Det går förstås utmärkt att cykla på en urgammal dam- eller herrcykel, men en äldre stigcykel kan vara roligare i skogen. För att hitta en mountainbike som inte kostar en månadslön får man kanske välja bort bakre fjädring och andra finesser. Här handlar det om en drygt tio år gammal MTB i kolfiber.

    Kalla fakta: Scott Scale har tillverkats i 30 år och har förstås förändrats genom åren. Kolfiberramen gör cykeln lätt och snabb.

    Att tänka på: Köp rätt ramstorlek så att cykeln passar din kropp. Tidigare ägaren kan ha uppgraderat cykeln med mer finesser och bättre delar som pedaler, sadel och så vidare, vilket kan motivera ett högre andrahandspris.

    Se upp för: Flera delar, som kedja och kassett, slits och behöver ibland bytas ut. Ju mer komplicerad cykeln är, desto mer service krävs. Hur mycket kan du göra själv?