Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bästa matsäckstipsen för vinterturen

Visst är det härligt att hinna riktigt långt över fjället eller genom skogen på sin dagstur på skidor eller snöskor. Men förakta inte värdet av en rejäl lunchpaus. Riktigt god mat kan göra en alldeles vanlig tur helt oförglömlig.

Innan du bestämmer dig för vilken lunch som passar, fundera på vad du vill med turen. Är lunchen en snabb energipåfyllnad för att orkar någon timme till eller är matstunden själva poängen med turen? Vad du vill ha ut av lunchen måste få bestämma vad du äter.

En god soppa i en mattermos och en matig macka till är det enklaste man kan tänka sig. Laga soppan dagen innan, värm upp den på morgonen och häll över den i termosen.

En annan populär expresslunch, som också är perfekt till skidbackens värmestuga, är kokkorvar i en termos i med hett vatten. Lagom till lunchdags är korvarna lagom varma att äta. Enklare kan det inte bli.
Vill man satsa lite mer på sin lunch utan att krångla till det är en risotto eller pasta med köttfärssås i termos ett bra tips.

Våga prova att ta med köket ut även på vintern. Det är klart att det är annorlunda att laga mat utomhus på vintern, men det är inte så svårt som man kanske tror. Börja enkelt. Ta med köttfärssåsen i termos och koka pastan på plats till exempel. Eller koka upp vatten och gör en pulversoppa.

Öva gärna att använda köket hemma innan du ger dig ut så du vet hur lång tid det tar att koka upp vattnet och du vet att du har rätt bränsle för kylan, till exempel.

Tips: vintermatlagning med kök

Någon kanske avskräcks av att använda sitt friluftskök under vintern, men det är faktiskt mycket enklare än man kan tro och förhöjer matupplevelsen ett par snäpp. Bensinkök är utan tvekan bäst på vintern, men du som har ett sprit- eller gaskök behöver inte springa iväg och köpa ett om du bara är ute ett par gånger varje vinter. Köper du fyrsäsongsgas, det vill säga gas som behåller trycket även när det är kallt, så klarar du dig fint. För extra effekt kan du värma gasbehållaren under jackan ett par minuter. För att spritköket ska få mer effekt under vintern sätter du ett värmeljus eller Trangias speciella vintertillsats under brännaren. Trangiaköket placerat på en träplatta är både stabilt och vindtåligt.

Tips:

  • Använd fyrsäsongsgas, bensin eller ett värmeljus under spritbrännaren.
  • Ställ köket på en träplatta så att det inte sjunker ner i snön när det blir varmt.
  • Mat som lagas i endast en gryta och innehåller mycket vatten är bra vintermat då det håller värmen bra.
  • Du kan isolera grytlocket med en bit liggunderlag, men spara en centimeter runtom.
  • Håll maten varm genom att isolera din matkåsa! Klipp till en bit liggunderlag som du limmar ihop till en skål. Anpassa formen så att ätkåsan precis får plats i den. Vissa matkåsor har också lock vilket kan vara smart vintertid.

Enkel och god mat att ha med sig på vinterturen:

Salami-couscous

Lika enkelt som det är gott – påsen med varma koppen gör rätten krämig och de skurna bitarna av salami ger ett gott tuggmotstånd. Blanda couscous med skuren salami och en påse varma koppen. Häll på tre deciliter hett vatten och lite olja för energins skull. Vänta ett par minuter så är det klart!

En portion:
1 dl couscous
50 g vitlökssalami
1 påse varma koppen ost & broccoli
+ 3 dl hett vatten
+ 0,25 dl olja

Västafrikansk gryta

Barnsligt enkelt, väldigt gott och fullt av energi! Rätten tillagas enkelt genom att blanda ris, soppulver och curry, hälla på hett vatt en, lite olja och en näve nötter du mosat hemma. Låt blandningen stå några minuter innan du hugger in.

En portion:
2 dl snabbris
1 påse Varma Koppen tomatsoppa
0,5 tsk gul curry
3 dl hett vatten
0,25 dl olja
0,5 dl krossade jordnötter

Energikakor - Flapjacks

Perfekt när uppförsbackarna känns för långa och många eller som kaka till kaffet. En flapjack passar nästan när som helst under dagen och ger snabb energi.

Tillaga:

Smält smör, socker och sirap i en kastrull. Blanda med resten av ingredienserna och låt svälla i ett par minuter. Lägg sedan blandningen i en form med bakplåtspapper. Platta till kakan så hårt du kan, det gör att den kommer att hålla ihop bättre. Baka i ugnen i 180 grader i cirka tjugo minuter tills den är gyllenbrun. Platta till kakan ytterligare en gång när den är varm från ugnen. När den har svalnat skär du bitar med en tandad kniv. Den som vill smälter choklad och penslar på. Förvara i kylen.

10 kakor:
100 g smör
0,5 dl socker
0,5 dl sirap, gärna mörk
4 dl havregryn
1 dl russin
(50 g choklad)

Risotto på rökt korv

När det är kallt är det perfekt med en rätt där allt är blandat. Det är också bra om rätten innehåller mycket vatten eftersom den då håller värmen bättre.

En portion:
1 dl jasminris med 10 min koktid
50 g rökt korv
2 torkade tomater, hackade
0,5 tsk lökpulver/ 5 g torkad lök
0,5 tsk basilika
1 krm svartpeppar
3 dl vatten
0,25 dl olja
50 g parmesanost

Förbered:
Packa ris tillsammans med, salt, korv, kryddor och torkade tomater. Olja och ost packas för sig.

Tillaga:
Koka upp påsens innehåll tillsammans med vattnet, koka sedan på minsta möjliga effekt (du kan också blötlägga allt i hett vatten för att förkorta koktiden). När riset är nästan klart blandar du i osten och oljan och rör om. Vänta någon minut, smaka av med peppar och ät.

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning